Moonspell – “Sve što smo napisali baština je naše neovisnosti kao benda”

_mg_9060_2
Razgovarao: Božidar Kukavica

Portugalske gothic metal legende Moonspell u sklopu „Road to Extinction“ turneje nastupiti će 04. listopada u zagrebačkom Vintage Industrial Baru uz čak tri predgrupe; The Foreshadowing, Eleine i Phantasmagoria. Iza sebe broje deset studijskih albuma, od kojih je posljednji, “Extinct”, objavljen u ožujku prošle godine te se njime vraćaju u darkerske vode u prepoznatljivom Moonspell ruhu. Promotivna turneja „Road to Extinction“ je još uvijek aktualna i u sklopu njenog petog nastavka će Moonspell navratiti i u Hrvatsku. Tom prigodom razmjenili smo par riječi Fernandom Ribeirom u iščekivanju pravog malog goth metal festivala.

Kako napreduje turneja trenutno? Jeste li zadovoljni reakcijama publike na novi album „Extinct”, koji osobno smatram odličnim? Je li bilo teško ispuniti očekivanja nakon remek-djela kakvo je Alpha Noir /Omega White?

Sa Moonspellom je uvijek teško ispuniti očekivanja. Naša publika je vrlo zahtjevna i izbirljiva. Ne prolaze albumi s pola uloženog truda kao kod mnogih bendova i moramo nadići sami sebe sa svakim izdanjem. To je poput potvrde o životu. Extinct je rođen iz ljubavi prema temi i glazbenom pristupu, To se vidi u krajnjem rezultatu na albumu i siguran sam da je to prepoznala i naša publika, čak i više nego na prethodnom albumu, tako da mislim da smo kliknuli s novim, što je uvijek dobar osjećaj.

_mg_9431_2Fernando, osobno si dosta involviran u filozofiju i objavio si knjige poezije, tri koliko sam upoznat. Postoji li mogućnost da ih se u skoroj budućosti prevede na druge jezike? Možeš li podjeliti s nama tko je ostavio traga na tvoje pisanje? Znam da si izrazio veliko poštovanje i divljenje za rad Fernanda Pessoa.

Radim na tome. Objavio sam knjige u Portugalu no zaista je vani velik broj onih koji cijene moj pjesnički rad i ne mogu biti više počašćen ovim interesom van mog glazbenog stvaralaštva. Plan je da objavim antologiju koja bi objedinila tri do sada objavljena izdanja i moram reći da sam jedno već osobno preveo (Dialogue of figures). Što se tiče utjecaja na moje pjesništvo, naravno da je Pessoa Portugalcima puno više od pjesnika. Dio je našeg bića. No, među ostalim, izuzetno cijenim rad pjesnika poput Justa Jorge Padrona, Baudelairea, Herberta Heldera.

Kako danas gledaš na albume kao što su Wolfheart, Irreligious i Sin /Pecado nakon svih uspješnih godina i drugih albuma s kojima si se etablirao na sceni, recimo Memoriala? Jesu li s godinama postali manje bitniji tebi osobno?

Moonspell je uvijek bio i uvijek će biti za mene osoban. Sve, od poganskog do eksperimentalnog, ima zajednički nazivnik u našem stvaralaštvu. Svi su nam albumi zaista bitni jer najbolje pričaju priču o našem sazrijevanju, više nego ijedan događaj u našem životu. Ono što smo napisali baština je naše neovisnosti kao benda i ne osjećamo ni trunku žaljenja, samo bliskost sa svime što napisano. Slavimo prošlost koliko god je moguće no to nas nije kočilo u stvaranju glazbe i gradnji mostova za budućnost.

_mg_8749

The Antidote je zaista jedinstven album. Kroz tekstove možemo iščitati puno retrospektivnih promišljanja. Jednom prilikom si izjavio da je „Everything Invaded” možda najintimnija pjesma koju si napisao do tada. Je li još tomu tako? Možeš li nam približiti samu ideju pjesme?

Da, bila je no sada su je zamijenile još intimnije pjesme poput „The Future is Dark“ s albuma Extinct. No osvrčući se na Invaded, zapravo sam samo htio pokušati opisati osjećaj militantnog, nasilnog nadiranja, ali iznutra. Kako utječe na naše unutarnje konstrukcije i najbolje obrane. Ta prodiranja mijenjaju i ujedno spajaju osjećaj obilja i potpune praznine i boli. Ljubav, život, djeljenje, postojanje, samo su veliki rat koji vodimo iznutra.

Pjesme s „Under The Moonspell” EP-a (1994.), Anno Satanae demo albuma i jedna pjesma iz ere Morbid Goda ponovno su snimljene za album „Under Satanae” što im je dalo jedno novo ruho uz bolju produkciju. Postoji li nada da ćete jednog dana objaviti reizdanje „Under The Moonspell“ EP-a?

Upravo smo osnovali novu etiketu ALMA MATER Records i objavit ćemo posebno izdanje albuma Irreligious, kao i singl Opium, po prvi put na vinilu. Ovaj paket je osmišljen upravo kako bismo zaštitili opus Moonspella i omogućili fanovima da otkriju stvari koje su razbacane i zakopane duboko negdje u našem studiju. Reizdanje EP-a Under je, naravno, također u planu.

Osobno imam tetovažu naslovnice Wolfheart albuma. Oduvijek mi se sviđalo to umjetničko rješenje. Možeš li podijeliti s nama tko je umjetnik iza naslovnice?

Da. Radi se o starom prijatelju iz ureda Century Media Recordsa. Zove se Alex, ukoliko me sjećanje ne vara. Naslovnica je ručno oslikana i vjerujem da se još uvijek nalazi negdje kod njih. Dobra stara vremena.

U Zagrebu ćete nastupiti u klubu „Vintage Industrial Bar” koji krasi jedinstvena intimna atmosfera. Preferirate li više klupsku svirku od open air festivala? Što domaća publika može očekivati od nastupa i ekipe iz Moonspella?

Odlično, smatram da je to najbolja atmosfera za nas i naše fanove. Što možemo očekivati? Prvo, radi se o našem povratku u Hrvatsku pa će biti odlična prilika da nadoknadimo propušteno. Hrvatska publika je uvijek divno dočekala Moonspell, a dame vještice zaista ostavljaju bez daha. Tako da ćemo s vama podijeliti našu strast, portugalsku srdačnost, svoja glazbena putovanja između prošlosti i sadašnjosti, čaroliju te, nadamo se, izgraditi novo poglavlje povezanosti Moonspella i hrvatskih fanova koji nas prate od teških vremena do svjetle budućnosti.

Moonspell je sve rekao – ne propustite zagrebačku svirku, uz koju će dan prije bend nastupiti u klubu Mostovna u Novoj Gorici, a dan kasnije u beogradskom Domu Omladine. Kao gosti će na sva tri spomenuta koncerta nastupiti tri grupe; gothic doom metalci The Foreshadowing iz Rima koji predstavljaju svoj novi album „Seven Heads Ten Horns“ (Cyclone Empire Records), švedski symphonic metal band Eleine kojeg predvodi istoimena pjevačica i zagrebačke goth rock legende Phantasmagoria.

Početak koncerta je najavljen za 19 sati, a cijena ulaznica iznosi 150 kn, a na ulazu 170 kn.