Mr. Albino: “Prenijeti energiju s pozornice u studio nije lak posao”

Mr. Albino, karizmatični četveročlani zagrebački alter rock sastav, sprema se nakon višemjesečnih priprema zagrebačkoj publici predstaviti svoje prvo studijsko izdanje. Inspiraciju za svoj samoprozvani “outlaw rock” zvuk pronalaze u raznim sferama glazbe i umjetnosti kao takve te donose nešto posve novo na scenu. Naglasak je definitivno na live nastupima koji pršte energijom.

Snažna ekspresija pod reflektorima i senzacionalan scenski imidž postali su vaš zaštitni znak, a reakcije na ukupnost vašeg glazbenog dojma na pozornicama su mahom oduševljenje. U nedostatku usporedbe na domaćoj sceni krenulo je pozivanje na velika imena poput Cavea i Morriseya i takav kompliment zaista nije zanemariv. No, mene u ovom trenutku zanima kako vi vidite Mr. Albino u kontekstu glazbenog projekta i njegovog mjesta na glazbenoj sceni?

Mr. Albino: Dobro ste rekli, Mr. Albino je projekt, više no bend, čiji fokus je upravo na energiji koju publici pokušavamo prenijeti medijem glazbe. Naši interesi u umjetnosti su širi od same glazbe te se u budućnosti vidimo kao multimedijski projekt. Naše djelovanje će se kroz vrijeme samo širiti. Upravo iz tih razloga mislimo da donosimo nešto novo na scenu te da ćemo biti prepoznati.

Prošle godine, otprilike u ovo doba, za naše kolege na portalu Terapija.net izjavili ste – „kad se nešto dogovorimo na tonskim probama kako bi mogli zvučati i djelovati na koncertima naprosto zaboravimo te dogovore i desi se nešto što nitko nije planirao“. Koliko pozornosti dajete planiranju svojih nastupa? Naravno da svaki live nastup donosi element improvizacije, no i veliki Frank Zappa je nastojao imati čim veću kontrolu nad konceptom svojih nastupa.

Mr. Albino: Izuzev osnovne strukture pjesama, ne planiramo kako će izgledati naš scenski nastup. U konačnici sve ovisi o energiji trenutka koju stvaramo s publikom. Publika je isto dio koncerta, kao i bend, te određena povezanost mora postojati.

Izrazili ste stav da niste neki pretjerani fanovi glazbenih natjecanja jer se zbog velike lepeze predstavljenih glazbenih žanrova ona svedu na natjecanje karizme i nastupa te koliko netko fura furku… No, ipak ste se odlučili na takav korak u zadnji tren i napravili jedan veliki iskorak u svojoj karijeri. Da podsjetimo čitatelje, Mr.Albino pobijedio je na HGF festivalu nakon četiri mjeseca izlučnih svirki po cijeloj Hrvatskoj, na kojima su nastupili brojni izvođači, te velikog finala na dvodnevnom koncertu – HGF Zabok Open Air 2015. Zahvaljujući ovoj pobjedi tokom prošle dvije godine za vas su se zaredali brojni nastupi po pozornicama renomiranih festivala, klubova, kao i mini turneja u Švedskoj. Iskustvo sviranja pred skandinavskom publikom? Sumirajte nam malo dojmove tokom tog perioda burnog rasporeda.

Mr. Albino: Taj intervju smo dali nakon HGF-a, koji je prvo i jedino natjecanje na kojem smo sudjelovali, no stav nam se nije mijenjao. Cijeli taj period koncerata bio je jedno veliko iskustvo za mladi bend, štošta smo naučili, prvenstveno kako predstaviti svoj rad. U Švedskoj ili bilo gdje van Hrvatske, upravo taj rad je jedino što donosiš sa sobom.

Nakon pobjede imali ste priliku izabrati opremu u vrijednosti od 20.000 kuna u trgovinama Euromusic Agency, pokrovitelja HGF-a. Pretpostavljam da je dio toga dobro došao u studiju tokom snimanja vašeg prvog studijskog izdanja prošle godine. Jeste li dio te energije koju imate na pozornici uspjeli prenijeti u studio?

Mr. Albino: Naša kreacija ne ovisi o opremi, no nagrada je sigurno dobro došla. Prenijeti energiju s pozornice u studio nije lak posao, baš zato što se naša sirova energija kosi sa ispeglanošću koju studijska snimka zahtjeva. Kroz nekoliko kompromisa smatramo da smo izvukli najviše iz obje varijante.

Vaš prvi EP spreman je napokon za objavu. Otkrijte nam koji detalj više o samom konceptu albuma, naslovu…

Mr. Albino: Cijeli proces se odužio upravo radi mora ograničenja koja sputavaju mladi bend. Konačan proizvod smo pokušavali što više približiti našoj originalnoj viziji, što je teško izvedivo uz velike ambicije koje nadilaze mogućnosti produkcije koja nas trenutno okružuje.

U ranije spomenutom intervjuu s Horvijem iznijeli ste brojne ideje i snove koje biste kroz jedan rock filter alternativne umjetnosti razgranali na više razina, od filmske umjetnosti do stripa. Da li ste dio toga uspjeli realizirati?

Mr. Albino: Sav naš napor i vrijeme uložili smo u ovaj EP jer ipak je glazba naše primarno polje djelovanja. Kako smo ovo zgotovili, možemo se okrenuti upravo planovima koje uključuju druge medije, s čime će svi na vrijeme biti upoznati.

Jednom prilikom ste izjavili da spotove nikad niste gledali kao oblik promocije već kao ekstenziju umjetničkog opusa. Možemo li se uskoro nadati premijeri jednog takvog “umjetničkog” video uratka?

Mr. Albino: Prvi spot je već u povojima te, pošto je riječ o većoj produkciji, informacije zasad tu i staju. Za drugi spot već skupljamo ideje i ljude te skoro počinjemo s predprodukcijom. Ne brinite, nećemo razočarati!

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)