Muzika kao spas u “Sumornom svijetu” Saše Novaka

foto: Maria Tangar

Sjajni Saša Novak, čuveni gitarist Psihomodo popa u razdoblju od ’85. do ’95. godine, službeno je objavio singl “Sumoran svijet”, novu verziju pjesme njegovog prvog benda Nužni izlaz s početka 80-ih.

Riječ je o pjesmi koja se nalazi na njihovom demu iz 1982. godine. Tek sedamnaestogodišnjak, Novak je tada napisao i glazbu i tekst, a potom i otpjevao original koji je izražavao njegovu mladalačku pobunu protiv okoline i proglašavao muziku jedinim izlazom iz naslovnog “sumornog svijeta”.

Danas je Saša Novak ugledni glazbeni veteran, iza kojeg stoje suradnje s najistaknutijim imenima ovdašnje glazbe (Ivan Piko Stančić, Drago Mlinarec, Dino Dvornik), i producent s prebivalištem u Frankfurtu, gdje vodi vlastiti studio. Da bi očuvao izvornu poruku, ali i učinio je kompleksnijom, Novak na ovoj verziji vokalnu dionicu dijeli sa svojom talentiranom kćerkom Filijom, pretvarajući je u zanimljivi dijalog između generacija.

Pojašnjavajući tu svoju ideju, Novak je izjavio: “Pokušao sam tom interpretacijom isto ‘smanjiti’ jaz generacija, na taj način što pjevam kako mi roditelji razumijemo potrebe svoje djece, kako razumijemo razmišljanja i njihove osjećaje, njihove strahove, njihov pogled na budućnost života u ovom ‘nesigurnom’ (sumornom) svijetu.”

Pored te zrele komponente, pjesma je zadržala svoj temeljni rockerski naboj, uz vrlo efektan aranžman s pratećim vokalima u refrenu, što će se zasigurno svidjeti obožavateljima pravog gitarskog zvuka. U maniri glazbenika s izuzetnim iskustvom i znanjem, Novak je “Sumornim svijetom” pokazao da i iz svojih najranijih materijala može izvući izvrsnu, podjednako aktualnu rock pjesmu.

“Sumoran svijet” je moguće poslušati na: https://soundcloud.com/user-661594893/sumoran-svijet