Močvarin program slobodne improvizirane glazbe Jesi free? dovodi Spinifex

spinifex

Nizozemska, obećana zemlja mnogih generacija naših subkultura, osim multižanrovskog glazbenog izričaja, domovina je bendova poput The ExPlan KrutntooneDe Kift i tolikih drugih noise-ozemaca koji su kalili naše uši i liječili nam rane na duši, dobru je dekadu služila kao zavjetrina Draganu Pajiću-Paji i njegovim kolegama. Pajo je konkretno dao i svoj dizajnerski obol prostorima koncertnih pozornica OCII i Entrepot Dok na kojima se kalila današnja generacija glazbenika iz Amsterdama… i velika je sreća da te i takve možemo dovesti na Jesi Free? – novi program u Močvari koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi.

SPINIFEX (Nizozemska/Portugal/Njemačka/SAD)
Web: spinifexmusic.nlFacebook

Članovi kvinteta Spinifex osnovanog prije deset godina u Amsterdamu, u sklopu svoje jesenske turneje Srednjom i Jugoistočnom Europom posjetit će i Močvaru, a u goste su pozvali i američkog tenor-saksofonista Johna Dikemana. Mali, a prošireni klupski sastav s dvije električne gitare koji po potrebi uvodi shematske role big banda i ansambla, predstavlja se jedinstvenom žanrovskom inačicom koju zovu – Bollycore. Osnivači grupe su Tobias Klein (alto saksofon, klarinet) i Gijs Levelt (truba), a uz njih su tu i Jasper Stadhouders (gitara),Gonçalo Almeida (kontrabas) i Philipp Moser (bubnjevi). Izvode smjesu jazzcorea i math-metala, garniranu NoWaveom, kao i turskim i karnatičkim cikličnim flowom i nepravilnim mjerama.

Prošle su godine predstavili i svoje proširenje Spinifex Maximus u kojem svira 12 glazbenika, među kojima i poljski trubač Piotr Damasiewicz, američki trombonist Jeb Bishop, kao i mladi nizozemski bubnjar Onno Govaert. U malom sastavu često ugošćuju i razne predstavnike indijske karnatičke glazbe. S dva posljednja albuma, “Hispters Gone Ballistic” i “Veiled” dobivaju uglavnom oduševljene kritike, a čak i u konkurenciji s rukopisom Naked City, kritika se uglavnom slaže kako njihova furiozna kolažnost ipak ima vlastiti identitet.

Članovi benda, među najtraženijim su glazbenicima na međunarodnoj sceni, tako je gitarist Jasper Stadhouders član i Made to Break Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet. A što se pak njihove izrazite uigranosti i “stajtanosti” tiče, vrijedi spomenuti da dotično mogu zahvaliti i ljetnoj turneji u sklopu projektaMuzenegro od prošle godine, kad su održali prvo pet koncerata po moskovskoj regiji, a zatim i dvadesetak koncerata na putu od Irkutska do Vladivostoka.

BRUNO FRANZ KAFKA TRIO (Zagreb)

Trojka Bruno Vidović Vorberger (bubnjevi), Damir Kafka Capri (synth, tenor sax) i Franjo Glušac Franz (el. git.), nekadašnji članovi grupa Haustor i Peach Pit posljednjih godina surađuju u bendu Franz Kafka Ensemble, kao i Cul-de-Sac, a formativno su sazrijevali na liniji Zagreb-Amsterdam, doduše, u različitim vremenskim razdobljima. Ima li boljeg gosta na večeri koju će obilježiti gostovanje grupe Spinifex?

UTORAK 20.09.2016. • VRATA 20:00 • POČETAK 00:00 • UPAD 25 KN