Oblik vode trijumfirao na 90. dodjeli prestižne filmske nagrade

Oblik vode, Guillermo del Toro

Prošla je godina bila u znaku brojnih afera i skandala u svijetu filma, pa se tim više s nestrpljenjem očekivala svečana 90. dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar. Upućeni kažu kako nikada do sada neizvjesnost u utrci za najbolji film nije bila toliko velika, posebno nakon prošlogodišnjeg gafa kada je ‘La la Land’ proglašen za najbolji film umjesto ‘Mjesečine’. Uzbuđenja za ljubitelje ovog velikog holivudskog spektakla nije manjkalo, a isto tako ni zabave jer je voditelj ove godine bio poznati komičar Jimmy Kimmel.

Ovogodišnji favoriti dodjele nagrada bili su film “Tri plakata izvan grada” sa sedam nominacija, među kojima i onu za najbolju glavnu žensku ulogu koju je ostvarila Frances McDormand te za najbolju sporednu mušku gdje je nominiran Sam Rockwell, i SF film redatelja Guillerma del Tora “Oblik vode” koji je prikupio najviše, čak 13 nominacija.

Guillermo del Toro

“Oblik vode” trijumfirao je s četiri osvojena Oscara. Osvojio je nagrade za Najbolji film, Najbolju režiju, Najbolju scenografiju i Najbolju originalnu glazbu.

Frances McDormand (Tri plakata izvan grada) i Gary Oldman (Prijelomni čas) osvojili su Oscara za glavne uloge, dok su Allison Janney (Ja, Tonya) i Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada) slavili u kategoriji sporednih uloga. Nagrada za originalni scenarij otišao je u ruke Jordana Peelea za film “Bježi”, “Dunkirk” je osvojio prestižan kipić za Najbolji zvuk i Najbolju montažu zvuka, dok je “Blade runner 2049”, napokon dobio svoje Oscare za Najbolju fotografiju (Roger Deakins) i Vizualne efekte. “Fantomska nit” dobila je nagradu za Najbolju kostimografiju, a “Prijelomni čas” nagradu za Najbolju šminku. U kategoriji animiranih filmova slavio je “Coco i velika tajna”,  najbolji dokumentarni film je “Icarus”,  najbolji kratkometražni dokumentarni film “Heaven Is a Traffic Jam on the 405”, najbolji kratkometražni animirani film “Draga Košarko” koji govori o oproštaju Kobea Bryanta od košarke, dok je najbolji kratkometražni igrani film “Tiho dijete”.

Dobitnici počasnih nagrada Akademije filmske umjetnosti i znanosti ove godine su francuska redateljica, scenaristica i producentica Agnes Varda, američki redatelj, scenarist, producent, montažer i snimatelj Charles Burnett, kanadski glumac Donald Sutherland i američki snimatelj Owen Roizman. Dobitnik nagrade za posebna postignuća meksički je redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu za instalaciju zamišljenu u virtualnoj stvarnosti ‘Flesh and Sand’.