Operators premijerno u Rijeci

Dan prije možete se podružiti s članovima benda

(Operators, promo fotografija)

Desetu klupsku sezonu programa Distune vam predstavlja otvara kanadski elektro pop trojac Operators. Na svoj premijerni riječki nastup dolaze u sklopu promocije svog drugog po redu albuma “Radiant Dawn” objavljenog za Last Gang Records.

Album sadrži devet pjesama raspoređenih u sirovom analognom hardveru s Boecknerovim upečatljivim vokalom čime se postiže efekt zvučnosti kino dvorana. Između pjesama su i instrumentalne poveznice koji pojačavaju albumski glazbeni distopijski osjećaj iz sedamdesetih.

Daniel Boeckner (Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits) je tijekom godina pokazao svoj raznoliki glazbeni ukus; posljedično tome, njegova odluka da se usredotoči na novi, elektronički plesni projekt ne bi trebala biti iznenađujuća, dapače Operators su logičan korak u umjetničkoj karijeri dugoj dva desetljeća, zadržavajući potpuno svježu energiju.

Dan ranije, u utorak, 10.9. u Nemo pubu od 20:30h svojevrsno zagrijavanje za koncert koje uključuje druženje s članovima benda, posebnu play listu i naravno nagrade u vidu ulaznica, plakata….

Operators je glazbeni projekt iz Montreala koji su osmislili Daniel Boeckner, (Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits), Devojka i Sam Brown (Divine Fits, New Bomb Turks). 2014. izdaju svoj debi EP “EP1”, a svoj prvi LP “Blue Wave” objavili su 2016., putem Last Gang Recordsa.

Pat Haley (Pitchfork), u recenziji albuma između ostalog kaže: “… radeći na ovom projektu Boeckner koristi tajni začin koji kronično nedostaje glazbi koja na svakojake načine pokušava oživjeti novovalni zvuk 80-ih – a to je paranoja; negdje između orwellovskog nagovještaja budućnosti i hladnoratovske krize, koja njome odiše, glazba Operatorsapuna je živopisnih plesnih bitova i sint melodija, koje nude britki analogni zvuk…”

Kao i Handsome Furs, glazba Operatorsa osobito je dobro odjeknula s istočnoeuropskom publikom. Bend je dobro primljen u klubovima i premijernim festivalima, kao što je Primavera (gdje su zamoljeni da sviraju dvije godine za redom – nešto što je obično nečuveno).

Za ljubitelje Boecknerovog kataloga, novi album “Radiant Dawn” koji će promovirati u Rijeci, predstavlja logičan korak u umjetničkoj karijeri dugoj dva desetljeća. Zadržavajući potpuno svježu energiju “Radiant Dawn” napisan je i snimljen tijekom prošle i početkom ove godine u Montrealu i na otoku Vancouver s impresivnom ekipom: Tim Kingsbury (Arcade Fire); svirao je bas na završnoj pjesmi albuma, miksanje djelo je Arlena Thompsona, a produkciju potpisuje Napster Vertigo dok je osvajačica Grammya, Emily Lazar zaslužna za završni mix.