Osvojite misteriozni i uzbudljivi roman „Loney“

“Loney” – Andrew Michael Hurley, Mozaik knjiga

Misteriozni i uzbudljivi roman “Loney” pobrao je pohvale diljem svijeta. Osim nagrade Book of the Year u Velikoj Britaniji, knjiga je okrunjena i  književnom nagradom Costa Book Awards 2015.

Književna kritika se potom odmah oglasila, nazivajući Andrewa Michaela Hurleya suvremenim  piscem gotičkog romana. Takvi romani su se pojavili u drugoj polovici 18. stoljeća kao romani strave u kojima se opisuju priče nadnaravnog, mističnog sadržaja. Za opis tog žanra bilo bi teško pronaći dva teoretičara književnosti s istom definicijom. Svakako, nakon ovog romana bit će još teže odrediti – ovaj roman naprosto je iznimno slojevit da bismo ga uvrstili u jednu od definicija.

Roman se otvara otkrivanjem djetetovog leša na Coldbarrowu u uvali Loney. Loney je pusta sjeverozapadna engleska obala kojoj se Smith, pripovjedač, u sjećanju mnogo vraća. Priča se potom otkriva u odlomcima koji se kreću između prošlosti i sadašnjosti, a čitatelj je u svakom trenutku svjestan da je Smitha njegovo djetinjstvo itekako obilježilo.

Dvojica braće. Jedan nijem, a Smith, njegov doživotni zaštitnik.

Godinu za godinom, njihova obitelj posjećuje isto svetište na pustom dijelu obale, znano kao Loney, očajnički se nadajući iscjeljenju. Tijekom dugih sati čekanja, dječaci su prepušteni sami sebi. Ne mogu odoljeti putu koji se izdiže pri svakom povlačenju prevrtljive plime, staroj kući koja se nazire na njegovu kraju… Mnogo godina poslije, Hanny je odrastao čovjek koji više ne treba bratsku skrb. No uto biva pronađen leš djeteta.  A Loney”, na kraju, uvijek oda svaku svoju tajnu.

Andrew Michael Hurley živio je u Manchesteru i Londonu, a sada se skrasio u rodnom Lancashireu. Započevši spisateljsku karijeru kao autor kratkih priča, Hurley je objavio dvije zbirke – Kavezi i Neobična smrt Julie Christie – prije no što je napisao svoj roman prvijenac, Loney.

U komentaru ovog posta na našoj Facebook stranici napišite svoje ime i prezime, a jednake šanse za sudjelovanje u izvlačenju imate i ukoliko puno ime i prezime, uz naznaku “LONEY”, pošaljete na naš e-mail: nagradnjacha@mixer.hr.

Svi prijavljeni sudjeluju u izvlačenju, a Random.org će odraditi svoje. Dobitnike objavljujemo u nedjelju, 21. siječnja u 12h!

Ime dobitnika saznajte na linku – rezultati nagradnih igara.