Pijano bar – “Pokušavamo duh „ljudskog vremena“ ostaviti što dulje na životu”

pijano bar
Fotografije: Pijano bar/Facebook

Povodom ovogodišnje Velike rock eksplozije, koja će se održati od 29. rujna do 01. listopada u zagrebačkom kultnom klubu KSET i u tri festivalske večeri ugostiti ukupno 12 bendova, predstavljamo još jedan bend – Pijano Bar, koji će nastupiti finalnu večer i predstaviti album “Pijano Bar svira Valungare – Uživo kod Vidre”.

Pijano Bar je akustični sekstet u kojem je Marko Kova Kovačić iz Valungara pažljivo spojio vrhunske instrumentaliste i senzualnu pjevačicu Ivi First s vlastitom poetikom i poimanjem uhu i umu dostojne pop glazbe. Marko First, prva violina, preuzeo je vodstvo proba i aranžersku koordinaciju, nenadmašna ritam sekcija iskusnih Kristijana Gregurića – Grge i Siniše Krstekanića – Sinketa, pumpa i ne da ni lijevo ni desno sjetno starogradskoj harmonici Andrije Laze, posuđenog iz bratskog benda Picksiebner.

„Pitka, no nipošto banalna, autorska je niša po kojoj će ploviti „Pijano Bar“, nastavljajući zagrebačku, pa i hrvatsku tradiciju kvalitetne šansonjersko zabavne glazbe“ – tim riječima predstavljen je ovaj sekstet. Približite nam malo glazbenu dušu ovog kolektiva.

KOVA: Duša je stara, a tijela u naponu snage, vještine kod ljudi iz benda na zavidnoj razini, rekli bi neki: Vrijeme je da se krene! Samo ime je proizašlo iz Arsenove pjesme Pijanista, pokušavamo duh „ljudskog vremena“ ostaviti što dulje na životu.

Već su Valungari krenuli spontano prepušteni glazbi i hedonizmu koji donosi zrelost takvog pristupa stvaralaštvu, a Pijano bar nekako nastavlja tu tradiciju?

KOVA: Pijanisti baštine ostavštinu Valungara, ali je izvode na drugačiji, intimniji i zreliji način. Vrijeme stoji, a mi letimo. Želimo spojiti vrhunske instrumentaliste, kazalište, radiodramu, pjesnike i svakodnevicu.

Što se sve promijenilo u toj transformaciji od Valungara do Pijano bara?

IVI: Odrasli smo. Kako kronološki, tako i svirački. Imamo, rekla bih, zreliji zvuk. A i sviračko umijeće je nakon tih 20 godinja tamburanja na jednoj puno višoj razini nego prije. Riješli smo se puhalica, posudili harmonikaša; First se malo više angažirao oko aranžmana… Ma, koga ja lažem – First je tiranin i njegova je zadnja. Mi ga, uglavnom bespogovorno slušamo iz straha da nas ne opizdi s jednom od svoje dvije nagrade status. Znate vi kako je to teško?

Debitantski album “Pijano Bar svira Valungare – Uživo kod Vidre” svojevrsni je hommage periodu od dva desetljeća glazbenog stvaranja no njegovo nasljeđe upakirano je u novo ruho.

IVI: Možeš čovjeka istjerati iz Valungara, ali ne možeš Valungara istjerati iz čovjeka. Kova je perfektan tekstopisac. Ponekad me podsjeti na nekog martinbreškog Balaševića. Neke stvari su u doba Valungara bile nesepretno upakirane pa nisu zaživjele u onom pravom svjetlu. Sada, ovako prepakirane, imaju neki novi šmek. Nekima smo doslovno udahnuli novi život – nismo ih baš voljeli svirat prije, a sad su nam super. Neke smo prerasli pa smo ih morali prilagoditi sadašnjem senzibiltetu. A Kovini tekstovi su svevremenski. Da se mene pita, svakih 20 godina bi trebalo iznova uglazbit neku njegovu pjesmu. Pa nakon 100 godina objaviti EP.
KOVA: Ova ploča i turneja je zatvaranje jedne stranice divnog prijateljstva i rada, te otvara prostor za nešto novo i zanimljivo.

Nakon singlova “Probajmo zajedno” i “Nasukan”, možemo li očekivati još koje predstavljanje singla i video spota?

KOVA: „Probajmo zajedno“ je bilo predstavljanje benda i najava plana rada, potpuno nova pjesma, „Nasukan“ je najavio album posvete Valungarima, sljedeći singl i spot biti će angažirana skladba „Zemljo“, koja je doživjela kompletnu glazbenu transformaciju, a i sviđa se ženama.

Posljednji singl „Nasukan“ pratila je izložba fotografija Tomislava Zebića čiji je čest motiv Istra i Kvarner. Što je spojilo ove umjetničke duše?

KOVA: Tompa mi je drag frend iz dječaštva, frendovi smo i na FB-u i često me njegove fotke natjeraju da zastanem i osjetim taj trenutak. Često su me njegove „morske“ fotke podsjećale na atmosferu iz nasukane pjesme i čuli smo se te na obostranu radost realizirali izložbeni singl.

pijano-bar

Uz nastup na VRE #9 gdje se možemo družiti uz Pijano bar i opraštati se od ljeta?

KOVA: Za sada je subota 1.10. jedini siguran datum… Vrlo skoro izlazimo s ostalim lokacijama i terminima, ako nas vidite u vašem gradu, selu, općini – navratite!

Ovogodišnja Velika rock eksplozija će se održati od 29.9. do 1.10. u zagrebačkom klubu KSET, gdje će u tri festivalske večeri nastupiti ukupno 12 bendova. U četvrtak, 29.10., u programu nazvanom “Večer pobjednika” nastupit će aktualni pobjednici festivala –Gretta (Karlovačko Rock Off festival), From Another Mother (Čuješ?!) , EoT (Croatian Bike Week) i Tight Grips (HGF).

U petak, 30.9. će festival po prvi put imati Metal Day -“Invasion from the East”, a sviraju grupe Bad Blood, Rum Smugglers, Kymera, From Ashes i Mephisto’s Requiem.

Posljednju festivalsku večer (subota, 1.10.) otvara grupa Roppongi Red, nakon njih Pijano Bar promovira album “Pijano Bar svira Valungare – Uživo kod Vidre”, a festival će zatvoriti poznati riječki bend Belfast Food.

Cijena festivalske ulaznice je 50 kuna, a karte za pojedinačne dane su 20/30 kuna za prvi dan, 20 kuna za drugi te 30/40 kuna za završnu festivalsku večer.