Pogledajte “Okolo” – zagrebačke ulice obogaćene su novim umjetničkim pričama

Ovotjednu šetnju u potrazi za novim urbanim intervencijama započnite u Tomićevoj ulici

Ovaj tjedan “Okolo” na zagrebačke ulice donosi nove umjetničke priče – keramičke minijature Maše Barišić, anti-stress plakat Pavla Kuharića, skulpturu od svile Ide Blažičko, veliki podni mural Borisa Bare, zelenu interaktivnu intervenciju Botanika i svjetlosnu landscape instalaciju Javiera Riere.

(Boris Bare)

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, “Okolo” sve do 1. rujna nastavlja “osvježavati” grad sa zanimljivim idejama.

(Pavao Kuharić Pop It!)

Ovotjednu šetnju u potrazi za novim urbanim intervencijama započnite u Tomićevoj ulici gdje će vam se pogled zaplesti u skulpturu od svile “Blossoms” Ide Blažičko. Potom se kod stepenica koje vode do Uspinjače, doslovno u prolazu, oslobodite stresa zahvaljujući “Pop It” instalaciji Pavla Kuharića, a u Vitezovićevoj ulici na Gornjem gradu posjetite “Susjede” Maše Barišić. Ako prošećete malo izvan strogog centra grada – na igralištu iznad Dubravkinog puta čekat će vas mural Borisa Bare na koji će najbolji pogled imati ptice, dok će Botanike zazeleniti Glavni željeznički kolodvor i potaknuti vas na akciju. Petak, subotu i nedjelju navečer provedite u društvu španjolskog majstora landscape svjetlosnih instalacija Javiera Riere koji će na jedan poseban način osvijetliti krošnje parka Ribnjak.

(Javier Riera)
(Knjiga ljubavnih žalbi)

Svoj umjetnički trag po Zagrebu ostavili su i Mane Mei i Pavao Kuharić sa svojim interaktivnim intervencijama koje nam poručuju da se nikada ne zaboravimo igrati. Zahvaljujući Biljkoborcima i Vooni, tu su i male zelene i vunene intervencije koje su u suradnji s nepravilnostima grada stvorile ljepše uglove, zidove, pločnike…, kao i Knjiga ljubavnih žalbi u koju se možete požaliti na ljubav i okrenuti novu stranicu u životu.

Boris Bare vratio nas je u djetinjstvo balonom u Vlaškoj ulici, a ako poželite leći na travu i pročitati koju dobru knjigu, uvijek možete svratiti do Kućica za knjige na Vranicanijevoj poljani.

(Kućica za knjige)

“Kada se u hodu susretnete s nekom duhovitom minijaturom, interaktivnom instalacijom ili velikim muralom, to će vam zasigurno uljepšati dan i učiniti svakodnevicu drugačijom. Upravo je taj spontani ulični susret umjetnosti i prolaznika, taj moment iznenađenja koji se dogodi u tom trenutku i neka ljepša slika grada koju nosite dalje sa sobom, ono što smo željele postići ovim projektom”. – Nas dve

(Voona)

Nove intervencije svakodnevno možete pratiti na Facebook Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

(Michael Pederson)

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Gradska skupština Grada Zagreba, Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB, Fraktura i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

(Ella & Pitr)