Predstava „Folk Acts“ premijerno u ZKM-u

FOLKACTS plakat-16Premijera predstave „Folk Acts“ održat će se u petak 13. svibnja u 22.30 h u Foyeru Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava je autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec za glumicu Natašu Dangubić te kafansku pjevačicu Višnju Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, različita iskustva i intimne svjetove koji nastaju iz prakse bavljenja vlastitim poslom.

Folk Acts neće se baviti moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture, niti želi kolonizirati turbo folk izvedenice u posvećeni, intelektualni prostor teatarske, crne kutije. Želja nam je proučiti i usporediti tjelesne i značenjske procedure i jednog i drugog žanra, njihove receptivne učinke te subvertirati semantički siguran teritorij stereotipa i jednog i drugog žanra. Sam naziv ukazuje na bavljenje politikama izvedbe. Engleski prijevod riječi “Folk”, možemo okarakterizirati kao “narod”, dok “Acts” možemo prevesti kao “činove”, terminološku odrednicu dramskog teatra, ali i kao glagol “činiti”. Politička oštrica sadržana je i u mogućem prijevodu “događanje naroda”, koje je u projektu svedeno na pretumbavanje postavki izvedbe roda u kazalištu i izvedbe tijela i roda u folk glazbi,“ – vele redatelj Saša Božić i koreografkinja Petra Hrašćanec.

Predstava je ostvarena u koprodukciji ZKM-a, kazališne grupe De Facto i Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Sljedeće izvedbe su na rasporedu 14., 15., 17., 18., i 20. svibnja u 22.30 h u ZKM-u. Cijena ulaznica je 30-50 kn.