Predstavom ‘Bromance’ u ZKM-u počinje 11. Festival novog cirkusa

bromance-foto-chris-nash

Predstavom ‘Bromance’ (‘Bromansa’) britanske Barely Metodical Troupe, u četvrtak, 10. studenog, u 20 h, u Zagrebačkom kazalištu mladih otpočinje 11. Festival novog cirkusa.

Bromance (bromansa) – novokovanica 21. stoljeća u kojoj se spajaju riječi brother (brat) i romance (romantika) za definiranje bliske, ali neseksualne veze između muškaraca. Riječ je prvi, u devedesetima, upotrijebio Dave Carnie, urednik časopisa „Big Brother“, referirajući se na vrstu odnosa koji se razvija između skejtera koji puno vremena provode zajedno.

bromance1-foto-chris-nashOd One Directiona do Baracka Obame, muški je zagrljaj u međuvremenu postao standardni muški pozdrav. Nova pravila maskuline taktilnosti i njezine granice središnja su tema nagrađivane predstave „Bromance“, u režiji Eddieja Kaya i u izvedbi svemuškog cirkuskog tria Barely Methodical Troupe. Predstava je to o povjerenju, podršci, intimnosti i muškim prijateljstvima.

Akrobati Beren D’Amico, Louis Gift i Charlie Wheeller dio su novog vala suvremenog britanskog cirkusa koji kombinira iznimne fizičke podvige sa suvremenim temama i teatralnošću. U inventivnoj fuziji besprijekorne akrobatike, partnerskih balansa i zadivljujućeg baratanja Cyrovim kotačem, ova eksperimentalna cirkuska trupa iz petnih se žila trudi isporučiti svoju duhovitu bratsku poruku. S utjecajem postojećih vještina (parkour, bboying i tricking), umjetnici otvaraju nove perspektive kreativnog materijala, žedni probijanja granica.

Svoju prvu predstavu posvetili su sebi samima, zapitavši se što znači kad skupina heteroseksualnih muškaraca odlazi s cirkuskih treninga i dalje se držeći za ruke. Što to govori o njihovim odnosima i muškosti? U vremenima koja proizvode silni pritisak na muškarce i žene da se povinuju fizičkim i seksualnim stereotipima „Bromance“ je želio istražiti osobnu dinamiku i interakciju grupe.

Trojica akrobata diplomirali su na Nacionalnom centru za cirkuske umjetnosti u Londonu, gdje su pobijedili na natjecanju Circus Maximus, što im je omogućilo da kreiraju predstavu. Nakon premijere na Edinburgh Fringeu, gdje su osvojili nagradu Total Theatre za najbolji cirkus, na noge su podigli britansku publiku, ali i one daleke u Australiji, Kanadi ili Brazilu.

Predstava se daje na engleskom jeziku, bez prijevoda, traje 60 min, cijena ulaznice je 70 kn, a primjerena je, drži se, gledateljstvu od osam godina starosti naviše.

11. Festival novog cirkusa traje od 10. do 24. studenog, održava se u zagrebačkim prostorima ZKM-u, Pogonu, Sceni Travno i Maloj sceni. U bogatom programu nudi dvije svjetske pretpremijere (francusko-hrvatska produkcija „Kuliss“ skupine L’Estock Fish, 15. 11., Scena Travno; španjolsko-francuska produkcija „Mőbius“ Miguela Gigososa Ronde, 17. 11., Scena Travno), jednu međunarodnu premijeru (francuski „Mama/papa carnaval“ skupine Cridacompany, 20. 11., Scena Travno) i premijeru „Klaunskog cabareta“ hrvatskog Triko cirkus teatra, 17. 11., Mala scena).

Pobliže informacije nalaze se na mrežnoj stranici festivala.