Premijera “Kneginje čardaša” u kazalištu Komedija

kneginja-cardasa_plakat-e1475834392713U petak, 14. listopada, u 19.30, zagrebačko gradsko kazalište Komedija izvodi operetu u tri čina, ‘Kneginju čardaša’, što je prva Komedijina premijera u ovoj sezoni.

Jedno od omiljenih djela zagrebačke i svjetske operetne pozornice raspjevana je zgoda o zabranjenoj ljubavi između slavne pjevačice Sylve i mladoga plemića Edwina začinjena strastvenim tonovima čardaša i mnogim glasovitim arijama i duetima koji se na zagrebačkim ulicama pjevuše odavna.

Kneginja čardaša vrlo brzo nakon peštanskih i bečkih pozornica dolazi i na hrvatske, a svoju premijeru ima već 1916. godine. Od tada ne silazi s repertoara naših kazališta, slično kao i ostala djela mađarskog skladatelja Emericha Kálmána.

„Kneginja čardaša“, postavljena pod imenom „Silva“ zbog tadašnjih političkih razloga dolazi na novu pozornicu Komedije 26. rujna 1951. godine, gdje će se zadržati cijelo sljedeće desetljeće. Prvu predstavu režirao je Slavko Midžor, a Vlado Štefančić režira sve obnove do 1960. godine, kada „Silva“ odlazi s kaptolske pozornice. Vraća se na Kaptol nakon tridesetgodina, 16. lipnja 1992., ponovo u režiji Vlade Štefančića. Ovaj put izvedena je pod pravim imenom „Kneginja čardaša“, a na repertoaru i tada ostaje punih deset godina.

Autori libreta su Leo Stein i Bela Jenbach, tekst je svojedobno preveo Aca Binički, a za ovu ga je prigodu prilagodio Ivan Leo Lemo koji je i redatelj. U glavnim ulogama su Sandra Bagarić/Zorica Antonić, Đani Stipaničev/Damir Klačar, Goran Malus/Dražen Bratulić, Vlatka Burić/Josipa Lončar, Nedim Prohić i Dubravka Ostojić. Sudjeluju orkestar, zbor i balet Kazališta Komedija.

Pretpremijera aktualne „Kneginje“ je 13. listopada, a sljedeće izvedbe su 15., 17., 18., 29. i 30. listopada.

Cijena ulaznica je 80-120 kn.