Recenzija: Zoran Čalić Band – “U moru i plamenu”

zcb_cover01Piše: Goran Božić

Napokon! Jutros su me obradovale dvije naoko sitnice. Na kućnom pragu, lijepo upakirani, dugo željeni primjerak 1976 Dunhill Shell 523 Sitter Saddle Billiard Pipe (duhanske lule). Nedugo zatim, pristiže mi isto iščekivani album “U moru i plamenu”.

Nikotinske proizvode ni popratni asesoar ne reklamiram, dapače. Dok Zoran Čalić Bandu, reklama sama po sebi, nije potrebna. Tek za manje upućene, o Zoranu kao etabliranom gitaristu, koji je uz Gorana Bareta bio sama esencija vinkovačkih Majki, ovom zgodom pišem u kontekstu njegovih trenutnih glazbenih ortaka i već spomenutog, od kritike nahvaljenog, glazbenog uratka.

Na sam zvuk, koji nagovještava intro u nastavak cijele priče, “Na početku”, samo bi lud čovjek mogao staviti bilo kakvu primjedbu. Upravo je to ono što bi itko od samog Čalića očekivao u nastavku njegove karijere. Garažni, gotovo prašnjavi, južnjački R’n’R koji se proteže čak do doze psihodelije u određenim trenucima. Gotovo nestvaran zvuk i glazbeni izričaj ako uzmemo u obzir da živimo u vremenima kada klinci klimaju glavama na Vatru i Pavela.

Sve bi to tako savršeno bilo da ne moramo prijeći more i plamen zbog tek jedne tekstualno upečatljivije stvari kao što je “Ruku mi daj”. Stvar koja, već na prvo slušanje zapinje za uho, tekst poput onih koje kod nas često možemo naći u ’80-tima, iznimno snažan i drzak a opet lagan i svjež. Definitivno jedna novovalna himna usred 2016. godine. Zato naravno da je pomalo tužno što ostatak albuma, ne donosi veću liričnu svrsishodnost, pogotovo kada po treći put ne repeat stavljam “Sjene” i njihov gotovo blues prizvuk i pomišljam: “Eh, kada bi… Bar…”.

Savršena svirka i tekstualna osrednjost, ili je to samo meni to much iznenađenja za jedan dan? Ovako mi preostaje samo djelomično uživati u dimu iz lule, uz tako dobre gitare i tako energičnu ritam sekciju.

Pomalo šteta!

Lulu i dim ne preporučujem, dapače. Dok Zoran Čalić Band mogu preporučiti samo kao izvanrednu glazbenu kulisu, koja će vašim uobičajenim užicima dati posebnu nijansu.