Robert Bašić – hobi sa svijetlom budućnosti

robert-basic

piše: Ivan Štorek

Robert Bašić student je iz okolice Samobora. Sa svojih nepunih 20 godina vjerojatno je najmlađi graditelj gitara u Hrvatskoj. Nevjerojatno? Možda, ali Robert je u 3 godine izradio 10tak gitara i bas gitara i to sve za svoj gušt.

19.5.2008. godine završio je svoju prvu gitaru – Repliku crvenog Fender Stratocastera. Sve što zna naučio je uglavnom preko foruma, ali vrlo rado voli spomenuti svog prijatelja, legendu gradnje instrumenata u Hrvatskoj – Nicka.

Počeo je vrlo skromno. Prvu gitaru napravio je samo s ubodnom pilom i bušilicom, dok je vrat napravio samo pomoću nožića. Danas već koristi veći broj alata, ali i dalje su to skromni ručni alati. Dokle god svoju strast ne pretvori u posao, nabava ozbiljnijih uređaja za obradu drva biti će mu relativno nedostupna.

Sam kaže kako je sve gitare napravio za svoj gušt, a frendovima rado napravi modifikacije i popravke na njihovim gitarama.

DSC02777Plan mu je, kako kaže, pokrenuti posao i učiniti svoje gitare dostupnim na tržištu, te ponuditi vrhunske custom shop, handmade instrumente po povoljnim cijenama.

Omiljena gitara mu je i njegov posljednji rad – replika PRS-a. Dok mu je želja proizvest i repliku Tom Anderson gitare.

Mogu reći kako sam, dok smo razgovarali, imao prilike malo probati PRS repliku, i zaista, riječ je o vrlo ozbiljnom instrumentu, vrhunske izrade i predivnog finiša. Ukratko PRS replika u specifikacijama izgleda ovako:

Tijelo i vrat, mahagonij, set nec. Top je rebrasti javor, hvataljka indijski palisander. Inlayi su M.O.P. Neck pickup je Seymore Duncan SD APH-1n, a bridge je Seymore Duncan SH11. Mašinice su Shaller M6 mini, bridge je Schroeder Stoptail Bridge.

Ostaje nam zaključiti samo ovo – Robert Bašić je mladi čovjek pred kojim je budućnost. S nestrpljenjem očekujemo da Robi pokrene posao i da ove zaista lijepe gitare postanu dostupne svima nama. Jer malo bi koji gitarist mogao reći da mu nikad nije prošlo mislima izraditi custom shop gitaru prema svojim specifikacijama. Problem je jedino u tome što ako s tom idejom dođete proizvođačima kao što su Fender, Gibson, PRS itd zasigurno nećete proći povoljno. Upravo je to područje gdje domaći graditelji mogu i trebaju doći do izražaja.