Roberto Gatto i njegov Perfect Trio u sklopu ciklusa Jazz.hr

roberto gatto_3610(ph roberto cifarelli)

Nakon nastupa na otvorenju 25. festivala Jazz Time Rijeka (16.-18. 11.) u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 16. studenog, talijanski bubnjar i skladatelj Roberto Gatto će sa svojim Perfect Triom koncertirati i 17. studenoga u dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u nastavku ciklusa Jazz.hr.

Roberto Gatto je jedan od najzanimljivijih talijanskih bubnjara i skladatelja. Poznat je po sjajnoj bubnjarskoj tehnici i sklonosti istraživanju, a glazbu koju izvodi karakterizira toplina svojstvena mediteranskoj kulturi. Tijekom karijere surađivao je sa slavnim jazzistima, među ostalima s Leeom Konitzom, Chetom Bakerom, Tommyjem Flanaganom, Artom Farmerom, Freddyjem Hubbardom, Gatom Barbierijem, Patom Methenyjem, Joeom Zawinulom, Philom Woodsom i Joeom Lovanom, ali i glazbenicima drugih žanrova, primjerice Enniom Morriconeom. Više od trideset godina djeluje s vlastitim sastavima. Ne zaboravljajući na važnost tradicije, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, sa svojim Perfect Triom – uz njega, u njemu sviraju klavijaturist Alfonso Santimone i bas gitarist Pierpaolo Ranieri – istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea, ali i lirizma.

Dnevna ulaznica za riječki nastup – sviraju još i Jazz orkestar HRT-a, te Trio Minus One – stoji 70 kn (trodnevna festivalska ulaznica košta 150 kn), a isto toliko i ona za zagrebački koncert, koji počinje u 20 h.