„Saulov sin“ stiže u kino Europa na Dan sjećanja na žrtve holokausta

saulov sinPovodom početka hrvatske distribucije filma „Saulov sin“, kao i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja), u suradnji Francuskog instituta u Hrvatskoj, Multimedijalnog instituta i Zagreb Film Festivala, u utorak, 26. siječnja u 18 h u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predavanje filmologa i filozofa Ophira Lévyja, pod nazivom „Je li okončana rasprava o reprezentacijama holokausta na filmu: razmišljanja o ‘Saulovom sinu’“.

Dan kasnije, 27. siječnja, na međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta, u 21 h u dvorani Müller, održat će se pretpremijerna projekcija „Saulovog sina“.

„Saulov sin“, Zlatnim globusom nagrađen i za Oscara nominiran film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, ujedno i pobjednik 13. Zagreb Film Festivala, na redovni program stiže 29. siječnja.

Riječ je o jednom od naslova koji je nesumnjivo ostavio golem trag u filmskoj 2015. Godini, još od svoje premijere u glavnom natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, gdje je nagrađen Grand Prixom. Debitantsko ostvarenje nekadašnjeg asistenta Béle Tarra, čiji je utjecaj vidljiv u zadivljujuće dugim kadrovima, ”izvanredan je, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu” (The Guardian), ”posve drugačiji od svih drugih filmova o holokaustu” (Indiewire). O hororu koji je obilježio nedavnu povijest progovara na nov način, u prvom redu oslanjajući se na sugestivnu moć kinematografije i samog medija. Zanimljivo je da u ulozi Saula Ausländera po prvi put na filmu nastupa karizmatičan mađarski pjesnik s njujorškom adresom, Geza Röhrig.

Na programu kina Europa, od četvrtka 21. siječnja je i novo ostvarenje belgijskog redatelja Jaca Van Dormaela, „Potpuno novi zavjet“. U tom “urnebesno zabavnom ostvarenju” (The Hollywood Reporter), nominiranom za Zlatni globus, Bog je stvarna osoba, živi u Bruxellesu, egoističan je, sklon porocima i gubljenju vremena, i ni vlastita obitelj ga ne voli. No, stvar izmakne kontroli kada njegova desetogodišnja kći Ea odluči uzeti stvar u svoje ruke. Ona okuplja šest novih apostola i, usprkos prethodnoj opomeni svog tate (“nemoj da ti padnu na pamet ludosti kao tvojem bratu”), krene stvarati “potpuno novi zavjet”. U jednoj od uloga, onoj usamljene kućanice koja napušta supruga i pridružuje se šarolikoj ekipi novopridošlih apostola, nastupa Catherine Deneuve. Iza naoko blasfemičnog sinopsisa, ‘Potpuno novi zavjet’ krije važnu i univerzalnu moralnu pouku.