‘Šćeri moja…’ Crnogorskog narodnog pozorišta gostuje u zagrebačkom HNK-u

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa svojom hit-predstavom „Šćeri moja“, mlade crnogorske spisateljice Maje Todorović u režiji Ane Vukotić, gostovat će u petak, 16. lipnja, u 19.30 h, u zagrebačkome HNK-u.

Iako je temeljena na ličnostima iz crnogorske povijesti prvih desetljeća 20. stoljeća, ovo nije povijesna drama. Povijesna građa samo je polazišna točka za bavljenje aktualnim temama, što je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu.

„Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, nego postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca bila je potaknuti i žene i muškarce na razmišljanje i preispitivanje odnosa prema ženskom spolu, prije svega ženskoj djeci. To je problem i dalje vrlo prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori nego i globalno), iako se često izbjegava o tome govoriti. Tri točke u naslovu sugeriraju obraćanje šćerima: što im to govorimo, što im možemo reći, šta bismo im trebali reći… dok ne bude kasno,“ pojašnjava Maja Todorović.

Drama vješto kombinira službenu i alternativnu povijesnu naraciju, s posebnim naglaskom na marginaliziranu povijesnu poziciju žene. Predstava postavlja duboka ljudska pitanja o ljubavi, ustrajnosti i inteligenciji onih šutjivih sudionica povijesnih previranja koje su rijetko protagonisti službeno opisanih politika i sukoba.

Ovim gostovanjem zagrebačka će publika imati priliku vidjeti jednu od najnagrađivanijih crnogorskih predstava.

Uz redateljicu Anu Vukotić, umjetničku ekipu tvore kostimograf Leo Kulaš, scenograf Aleksandar Vukotić, skladatelj Alekdandar Radunović Popaj i koreografkinja Sonju Vukićević. Glumački ansambl predstave predvodi Mirko Vlahović, uz Vanju Jovićević, Varju Đukić, Danila Čelebića, Mišu Obradovića, Slavka Kalezića, Slobodana Marunovića, Stevana Radusinovića, Gorana Vujovića, Zorana Vujovića i Dušana Kovačevića.