Sedmo izdanje Visualia Festivala u Pulu donosi svjetlosnu i audiovizualnu umjetnost

Umjetnički program bit će dostupan od 20 sati do ponoći

(Visualia Festival 2018. / Fotografija: Facebook @VisualiaFestival)

Od 19. do 21. rujna, u Puli, svjetlost ponovno dolazi u centar pažnje zahvaljujući sedmom u nizu Visualia Festivalu, festivalu koji posjetiteljima nudi umjetničke radove iz domene svjetlosne i audiovizualne umjetnosti: svjetlosne instalacije, interaktivne instalacije, 2D/3D mapping projekcije, svjetlosne performanse i sl. Ove će se godine predstaviti 16 umjetničkih kolektiva i samostalnih umjetnika kroz čak 21 umjetnički rad.

Umjetnici dolaze iz osam različitih zemalja među kojima su Francuska, Mađarska, ali i Australija te SAD, odnosno New York, čiji će radovi biti smješteni na osam lokacija u centru grada, a umjetnički program dostupan je svima od 20 sati pa do ponoć.

Na konferenciji za medije pozdravni govor održala je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule, naglasivši zahvalnost Udruzi Sonitus, svim članovima i kreativcima koji su zaslužni za novi, kreativni i interaktivni program koji će sve posjetitelje zaintrigirati. “Uz Turističku zajednicu i Grad Pulu kao glavne partnere Visualia Festivala, svakako treba zahvaliti i ostalim partnerima i sponzorima kao što su Arena Hospitality Group, IDD Production, ARA Electronic, Medvid produkcija, MIJENA te medijskim pokroviteljima Glasu Istre, Regional Expressu, Tv Novi, Tv Istri, Radio Istri, Laganini FM-u, Radio Maestralu i Rovinj FM-u“ – nadodala je Cinkopan Korotaj.

Umjetnički direktor festivala, Marko Bolković izjavio je da je jako uzbuđen i da jedva čeka da započne festival najavivši tako iznimno bogat program prepun novosti. Jedna od njih je i najveća do sada mapping instalacija koja će se prikazivati na fasadi Pulske knjižnice i Muzeja suvremene umjetnosti, dužine 80 i visine 25 metara.

Visualia Festival proširio je svoj redovni umjetnički program i kroz partnerske manifestacije što je ovogodišnja novina, istaknula je Ivana Bolković producentica festivala. Pa je tako, uz već uobičajenu suradnju s noćnim maratonom Pulska X-ica koji se od ove godine održava u proširenom izdanju Pula Marathon, dogovoreno programsko partnerstvo sa 16. Međunarodnom International Light Association konferencijom koja će se održati u Domu branitelja od 18. do 20. rujna, a sve detalje kao i program konferencije može se pronaći na njihovoj web stranici. Partnerstvo je sklopljeno i s Krug Travel Pulom i njihovom turističkom turom s VR naočalama zahvaljujući kojem će posjetitelji moći razgledati Forum kakav je bio u antičko doba.

Udruga Sonitus zajedno sa Studentskom udrugom Pula i Fakultetom informatike u Puli organizirala je radionicu VisuaLab gdje se učilo o teoriji, ali i programiranju u umjetničke svrhe koja se također po prvi puta održala ove godine. Rezultat radionice, svjetlosna instalacija, moći će se pogledati na ulazu u Circolo. „Veliko nam zadovoljstvo pričinjava činjenica da su upravo studenti iskazali interes o načinu izrade naših instalacija“ rekla je Ivana Bolković.

No, neće nedostajati ni zabave za one najmlađe, za koje će se pobrinuti Zemlja zabave u sklopu Light&Fun programa. U Titovom parku svaka večer ima svoju tematiku, a sve se završava Mini disco feverom za djecu, dok za one starije tu je After Party u Circolu.

Za kraj, prisutnima se na održanoj konferenciji obratio i zamjenik gradonačelnik grada Pule, gospodin Robert Cvek zahvalivši se Udruzi Sonitus što iz godine u godinu bez kompromisa inzistiraju na kvaliteti i atraktivnosti, nudeći Gradu ono najljepše od svjetlosti.

(Najava Visualia Festivala 2019_MBolkovic_SCinkopanKorotaj_RCvek_IBolkovic)

Od 2013. godine, od kada festival djeluje, postao je jedna od glavnih kulturno-turističkih manifestacija u Puli i Istarskoj županiji, te u tri dana okuplja preko 15,000 posjetitelja. Karakterizira ga kvalitetan umjetnički program s dobro uravnoteženim art i entertainment radovima te jaka umreženost (članstva u međunarodnim svjetlosnim udruženjima ILO, LUCI i sl.) i aktivna partnerstva u provođenju brojnih aktivnosti na međunarodnoj razini, o čemu svjedoče razne dobivene nagrade i priznanja.

Pogodna klima, prirodne ljepote i bogata povijest grada Pule kao festivalske lokacije učvršćuju poziciju festivala kao poželjnu kulturnu i turističku destinaciju.

Vidimo se od 19. do 21. rujna u Puli na Visualia Festivalu!

Više o programu dostupno je na: www.visualia-festival.com/