Šest velikih imena švedske književnosti na Zagreb Book Festivalu

zbfŠestero predstavnika globalno popularne nove švedske književnosti, istaknuta turska novinarka i spisateljica te tridesetak domaćih autora raznih literarnih provenijencija književni su aduti kojima će Naklada Ljevak od 18. do 24. svibnja inaugurirati kulturnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF).

O Festivalu je u utorak na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) govorila direktorica i idejna začetnica Festivala Petra Ljevak. Istaknula je kako je ideja bila na nekoliko dana staviti pisanu riječ u središte kulturne i društvene pozornosti grada, ali i pridonijeti stvaranju posebnog ozračja u Zagrebu kakvo se može naći na istaknutim europskim i svjetskim književnim festivalima.

“Cilj je Festivala poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike”, kazala je Ljevak. Ideja se rodila prije više od 14 mjeseci kao rezultat iskustava prikupljenih prilikom posjeta raznim međunarodnim festivalima i sajmovima knjiga. U njezinoj viziji, ZBF će postati referentno mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti, a Zagreb razviti novu tradiciju da nekoliko dana tijekom svibnja “živi samo za knjigu”. Svake godine jedna će država biti partner Festivala, na kojemu će se predstaviti njezina književnost i kultura, a ove godine to su krimići i Švedska. Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima su Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce i drugi.

Osim promocija svojih izdanja, oni će u sklopu Festivala u MUO-u i na platou ispred njega, pod krilaticom “Kriminalno dobre knjige”, tijekom sedam dana u više od četrdeset književnih događanja okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora te ponuditi na prodaju oko pet tisuća naslova po popularnim cijenama.

Uz već najavljenog Jensa Lapidusa, autora hvaljene “Stockholmske trilogije” – “Laka lova” (2006.) i “Nemoj zajebat” (2008.) te upravo prevedenog “Život na visokoj nozi” (2011.); prvi ZBF posjetit će i autor i ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist, poznati švedski pisac za djecu i omladinu Ulf Stark, politička analitičarka i bivša šefica odjela za protuterorističke aktivnosti Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Kristina Ohlsson, autorica popularne krimi trilogije “Unwanted”, “Silenced” i “The Disappeared”, te slavni spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg, odnosno Anders Roslund i Stefan Thunberg.

“Riječ je o autorima čija popularnost prelazi okvire međunarodne književne scene”, kazala je koordinatorica programa Ivana Simić Bodrožić.

ZBF će ugostiti i Ece Temelkuran, istaknutu tursku književnicu, novinarku i političku komentatoricu, koju je zagrebačka publika već imala prilike upoznati u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu, koji također organizira Naklada Ljevak.

Tada je predstavila hrvatski prijevod svoje knjige “Planina boli: s onu stranu tursko-armenskog sukoba”, a na ZBF-u će predstaviti svoj najnoviji roman objavljen u izadnju Naklade Ljevak “Žene koje pušu u čvorove” u prijevodu Anđelka Vlašića.

ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Strani i domaći književni gosti sudjelovat će u tribinama koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala – kriminalistički roman nekad i danas, zašto je to danas najpopularniji žanr, propitkivanje razloga popularnosti, refleksija sustava u kojem živimo, što je to kriminal i slično.

Ideja je Festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života, pa tako literarni program prati i bogat popratni glazbeni i lounge program, na prodajnim štandovima ispred i unutar MUO-a bit će ponuđeno preko pet tisuća naslova, a posjetitelji će se moći opustiti i uz prigodnu gastronomsku ponudu.

Izvor: HINA