Side Project u Tvornici kulture – prodorna i zarazna estetika svježih talenata

Piše: Emanuela Tomino

Side Project, usputni glazbeni projekt zagrebačkih studenata Filozofskog fakulteta, posljednju je godinu postao glavna priča na domaćoj alternativnoj sceni. Anja Papa i Luka Vidović iznenadili su nas prije tri godine izuzetnim, zrelim prvijencem “Things Which No One Else Should Know About”, da bi nas krajem prošle godine naprosto osvojili novim izdanjem “Lonely Boys” koji su prošli petak predstavili publici u Malom pogonu Tvornice kulture, sad već tradicionalnom mjestu na kojem se susrećemo s fantastičnim mladim talentima koji traže svoje mjesto pod reflektorima.

Glazbena avantura zagrebačkog dvojca nije promakla ni britanskom magazinu NME, a to je tek jedna od relevantnih pozivnica da poslušate ovaj graveyard-pop projekt. Side Project je zablistao prije desetak dana u intimnom prostoru zagrebačke knjižare Rockmark u kojem je savršenstvo autorskog talenta i očaravajućih vokala zalazio u nadrealne sfere i za svakog najzahtjevnijeg audiofila, a ovu večer u Tvornici imali su priliku pokazati se u sasvim drugom svjetlu, u punokrvnoj bendovskoj postavi koja je prisutne mamila na ples.

Prodorna i zarazna estetika njihovog elktro/dream pop izričaja nije nikakva novost na glazbenoj sceni, kako stranoj tako i na domaćoj, ali lakoća njihovog kreativnog stvaranja, majstorstvo glazbene produkcije i nevjerojatan vokal Luke Vidovića neumoljivo vas ostavljaju u adoraciji izazivajući u vama poriv na hipnotično gibanje, a i oni najotporniji plesu neupitno podilaze srsima duž kralježnice.

Pored ovakvog talenta i glazbene vještine kojih se ne bi posramio ni jedan svjetski diskograf, ovaj dvojac ipak na pozornici iskazuje simpatičnu nesigurnost i nevještost u komunikaciji s publikom, no ta “zelenost” im je ionako oproštena svaki put kada nam odvuku pozornost prvim taktovima nove pjesme na setlisti. Svaki nadolazeći nastup ovog dvojca upravo će iz spomenutog razloga biti zanimljiv projekt za promatranje evolucije ovakvog potencijala na domaćoj glazbenoj sceni.