Slavna pop grupa The Cardigans premijerno na novom Yammatovu!

Na Yammatovo 3 stiže sjajna švedska pop grupa The Cardigans. Uz prvi nastup grupe The Cardigans na ovim prostorima publiku će svojim DJ setovima zabavljati SMS Deutsch i Siniša Švec. Yammatovo 3 zakazano je za subotu, 25.11.2017. u zagrebačkoj Laubi. 

Nakon nezaboravnog prvog Yammatova s Marcom Almondom te izvrsnog, prošlogodišnjeg Yammatova 2 s grupom ABC i oskarovkom Anne Dudley zagrebački radio Yammat FM fueled by Cockta ove godine u goste dovodi sjajnu švedsku pop grupu The Cardigans iza čijeg rada stoji cijeli niz hitova poput “Lovefool”, “Erase/Rewind”, “My Favourite Game”, “For What It’s Worth” i mnogih drugih.

Prije punih 25 godina dva ljubitelja heavy metala i hard rocka iz švedskog Jönköpinga odučili su okupiti novi bend. Peter Svensson i Magnus Sveningsson željeli su se odmaknuti od švedskog folka i countryja koji su tada punili radijske etere i odlučili su oformiti svoj autorski projekt. Iako su sami pisali i skladali pjesme, trebao im je vokal i tada u priču dolazi jedva punoljetna studentica Nina Persson koja nikada nije pjevala. Ipak, uspijevaju je nagovoriti da snimi demo kojim je započela njihova karijera. Bendu se pridružuju bubnjar Bengt Lagerberg i klavijaturist Lars-Olof Johansson pa se 1994. godine svi zajedno sele u Malmo kao prava mala obitelj. Naime, unajmili su zajednički stan u kojem su živjeli, stvarali i snimali svoju glazbu. Nakon nekoliko stotina gaža po malim klubovima i na sveučilišnim tulumima, dobivaju prvu ponudu za govor koja je došla od izdavačke kuće EMI, koju su, začudo, odbili. Sveningsson je u jednom intervju izjavio kako je uvjet bio da pjevaju na švedskom, što su oni bez razmišljanja odbili.

“Voljeli smo bendove kao što su Stone Roses, Smiths i The Sundays koji su Britanci i od kojih smo crpili inspiraciju. Jednostavno nismo željeli pjevati na švedskom, smatrali smo da se tako nikada ne bi probili.”

Ipak, nedugo zatim potpisuju za A&R s kojim izbacuju prvi album “Emmerdale”, koji je također neka vrsta hommagea britanskom stvaralaštvu. Godinu dana kasnije izbacuju i “Life” koji je u zemlji izlazećeg sunca dostigao platinastu prodaju, a bendu je eventualno osigurao ugovor s velikom izdavačkom kućom Mercury Records. Turneje po Europi postale su standard, a od 1996. Cardigansi osvajaju i Sjedinjene Američke države trećim albumom “First Band on the Moon”. Singl “Lovefool” se neprestano vrtio na brojnim radijskim postajama, a spot s isječcima filma Romeo i Julia s mladim Leonardom DiCapriom postao je neizostavan uradak na MTVjevim ljestvicama. 1998. godine izdaju “Gran Turismo” koji im donosi dosad neviđenu slavu. Spot za “My favorite game” nije emitiran na MTV-u zbog “prikaza nesavjesne vožnje”, ali pjesma unatoč (ili možda zahvaljujući) tome postaje veliki hit. Na istom albumu našla se i pjesma “Erase/Rewind” koja je do dan danas ostala “zalijepljena” uz pojam The Cardigans.

Pred sam početak novog tisućljeća bend snima obradu Talking Headsa i njihove “Burning Down The House”, a sve to na poziv velikog Toma Jonesa kojih ih je, očito, očarao svojim britanskim šarmom na koji su ionako slabi. Nakon još dva albuma i mini turneje članovi benda se povlače u osamu i rade na vlastitim glazbenim karijerama. Ipak, šest godina kasnije, s istim entuzijazmom Cardigansi se ponovno, sasvim slučajno okupljaju 2012. na velikom švedskom Hultsfred festivalu nakon kojega ponovno kreću u zajedničko djelovanje. Iako nisu snimili novi album, bend i danas povremeno zasvira zajedno, a pojedinačno je najaktivnija Nina koja je izdala i samostalni album “Animal Heart”.

Uz ovogodišnji prijem u švedski glazbeni Hall of Fame, vrlo rijetke i birane javne nastupe (kakav je primjerice bio njihov nastup na dodjeli Nobelove nagrade 2004.godine) te više od 15 milijuna prodanih ploča diljem svijeta, The Cardigans su uvjerljivo jedna od najznačajnijih pop grupa u zadnjih 25 godina. Osim superatraktivnih Šveđana, kojima će ovo biti prvo koncertno gostovanje u Hrvatskoj (ali i regiji), publiku će u prepunoj zagrebačkoj Laubi u subotu 25.11. svojim DJ setovima zagrijavati Siniša Švec a do ranih jutarnjih sati rasplesati SMS Deutsch.

Ulaznice za Yammatovo 3 možete osvojiti slušajući program Yammat FM radija, ali i na službenim stranicama Cockte.