Stručna preporuka | Vratite se u sadašnji trenutak kroz vježbu svjesnog opažanja!

Jedino na što stvarno možemo utjecati jest ono što se događa sada i ovdje.

Ilustrativna fotografija: Pexels

Mixer.hr redovito vam donosi savjete stručnjaka što raditi u izolaciji

Vratite se u sadašnji trenutak kroz vježbu svjesnog opažanja!

Kada smo depresivni, živimo u prošlosti. Kada smo anksiozni, živimo u budućnosti. Kada smo u miru, živimo u sadašnjosti. Lao Tzu

Strah i briga često idu ruku pod ruku s pretjeranim fokusiranjem na budućnost. Specifičnost trenutne situacije upravo je u tome da su nam dosadašnji izvori sigurnosti poljuljani jer smo izgubili svoju uobičajenu dnevnu strukturu i načine ostvarivanja kontakta s dragim ljudima, bilo da je to kroz odlazak na posao, subotnju jutarnju kavu s prijateljima ili grupni odlazak na planinarenje. Anksioznost se tada javlja kao pokušaj svojevrsne zaštite, jer vjerujemo da ako možemo na neki način predvidjeti ili zamisliti ono čega se bojimo, imat ćemo veću kontrolu nad situacijom. Ali jedino na što stvarno možemo utjecati jest ono što se događa sada i ovdje.

Zato je jako važno da znamo neke brze i jednostavne alate i tehnike pomoću kojih se, svaki put kad shvatimo da smo mislima opet otišli daleko u budućnost,  možemo vratiti u sadašnji trenutak. Jedna od tih tehnika je vježba svjesnog opažanja. Za nju su vam potrebne samo 2 minute dnevno. Možete izdvojiti vrijeme za to kada ste kod kuće, prije spavanja, ili dok čekate na semaforu u automobilu, u redu pred trgovinom, dok hodate prema ljekarni. Primjećivanje onoga što trenutno vidite i čujete oko sebe pomaže vam da se vratite u sadašnji trenutak. A moći usporiti i biti u sada i ovdje od izuzetne je važnosti kada god želite doista shvatiti što uopće osjećate i kakve su vam senzacije u tijelu.

Pogledajte oko sebe. Fokusirajte se i imenujte tri boje koje vidite.

Primijetite teksture u svojoj okolini. Je li to asfalt, kamen, drvo, beton, plastika, trava? Imenujte tri teksture koje vidite.

Zamijetite zvukove oko sebe. Dobro osluhnite. Čak i kada vam se čini da ne čujete ništa, zvukovi su tu. Ne postoji apsolutna tišina. Imenujte tri zvuka koja čujete.

Kako se osjećate? Sada osluhnite dobro sebe iznutra, u potrazi za bilo kakvom, pa i najmanjom promjenom. Imenujte dvije stvari koje su sada drukčije.

Ovaj je eksperiment osmišljen tako da vas dovede u sadašnji trenutak. Možda ćete se nakon toga osjećati budnijima. Možda ćete biti uznemireniji. Možda ćete se osjećati povezaniji sa sobom i svojom okolinom. Možda ćete primijetiti da se nije apsolutno ništa promijenilo. I sve što primijetite je u redu. Ovo je vježba opažanja bez točnih i netočnih odgovora. Jedini je cilj ove vježbe to da naučite zamjećivati sitne nijanse u svojim unutrašnjim reakcijama i pronađete riječi kojima možete najbolje opisati svoje iskustvo. To je jako važno ne samo zato da biste drugima mogli prenijeti kako se osjećate, već prije svega da bi vama samima bilo lakše imenovati što se događa u vama. U suprotnom, pred sobom imate maglu ili totalnu zbrku s kojom ne znate što uopće započeti. Kada znate što osjećate, onda možete i djelovati!

Najveća sloboda nije život bez strukture i pravila, već život u kojem donosimo odluke koje su utemeljene na svjesnosti i dobrom poznavanju sebe!

***

Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.
Osim psihologije i psihoterapije, trajan izvor inspiracije su joj priče ispričane kroz film, kazalište, glazbu, ples, slikarstvo i knjige. Vjeruje u moć ljudske kreativnosti i u to da smisao ne pronalazimo, nego ga stvaramo.

***
Moglo bi vas zanimati: