Svečani koncert za 70. g. Jazz orkestra HRT-a

U utorak, 19. prosinca 2017. u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, održat će se svečani koncert u povodu 70. obljetnice Jazz orkestra HRT-a.

Na svečanom koncertu, uz JO HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella nastupit će Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Matija Dedić, Marko Tolja i Chui.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije kontinuiranim se sedamdeseljetnim djelovanjem svrstava se među najdugovječnije velike sastave na svijetu. Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja da bi s vremenom počeo i javno nastupati. Osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od trideset godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i današnjeg šefa dirigenta, Andreasa Marinella,  orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni.