Taksimetar – prva ovosezonska premijera zagrebačkog Teatra Exit

taksimetar

Nakon pretpremijernih izvedbi na Ljetnim noćima Teatra Exit, ‘Taksimetar’ Gorana Vojnovića, u režiji Matka Raguža, prva je ovosezonska premijera zagrebačkog Teatra Exit.

Radnja je smještena u taksi koji ulicama Zagreba vozi mnoštvo različite čeljadi, od konceptulnog umjetnika, preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog usamljenog profesora marksizma… U gradu se održavaju prosvjedi…

Komediju koja se bavi prikrivenim predrasudama i skrivenim mržnjama prisutnima u svakodnevnim razgovorima po narudžbi je za ljubljansko kazalište SiTi Teater BTC napisao slovenski autor Vojnović, dvostruki dobitnik nagrade Kresnik za romane “Čefurji raus!”, prema kojem je snimljen film, i “Jugoslavija, moja domovina”, koji je adaptiran za kazalište. Komad “Taksiimetar”, u izvorniku “Tak si”, kritika je u Sloveniji opisala kao “kazalište punokrvnoga humora, koje nadilazi običnu zabavu”.

Taksista igra Zijad Gračić, putnike Robert Budak. Premijera „Taksimetra“ je u petak, 7. listopada, u 20 h, a sljedeće izvedbe su 13., 19., 20., 27. i 29. listopada.