TV premijera jazz art filma “Spiritual Market” redatelja Johna Karduma i Ire Tomić

Danas, 14. ožujka, u 20.55 h na HTV 3, u sklopu emisije “Svijet jazza” bit će prikazan jazz art film “Spiritual Market” redatelja Johna Karduma i Ire Tomić, dojmljiva vizualizacija istoimenog albuma kontrabasista i slikara Vedrana Ružića, nedavno nominiranog za Porin za jazz album godine i jazz skladbu godine.

Njegova je izuzetna umjetnička vrijednost, osim dvjema nominacijama za Porin, potvrđena i nedavnim gostovanjem u jednoj od najekskluzivnijih privatnih galerija u Beču, prestižnoj Cars & Arts.

“Spritual Market” je zamišljen kao Ružićeva glazbena posveta putovanjima Marka Pola, u čijem zvučnom oslikavanju mu pomaže njegov sjajni sastav – Pavle Miljenović na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima i Mario Bočić na tenor saksofonu. Album se sastoji od 7 raznovrsnih kompozicija od kojih svaka predstavlja dio te znamenite priče, a prateći film Johna Karduma i Ire Tomić tom je sadržaju dao genijalnu vizualnu dimenziju. Neobične, simboličke interpretacije Polovih putovanja u suvremenom ključu tvore s fenomenalnom glazbom rijetko atraktivnu cjelinu, pa će sutrašnje prikazivanje biti posebna prilika ljubiteljima vrhunske umjetnosti – ne samo da u cijelosti odslušaju jedan od vrhunaca našeg jazza u protekloj godini, nego i da pogledaju jedno izuzetno filmsko ostvarenje naših ponajboljih mladih umjetničkih talenata.

O albumu i filmu u emisiji uz Ružića govorit će i redatelji, ali i glasoviti filmolog i poznavatelj jazza Nikica Gilić.