Dvanaesto izdanje Velike rock eksplozije (VRE) će se održati od 24. do 29. rujna, kada će na pet zagrebačkih lokacija nastupiti ukupno osam izvođača.

Ovogodišnja manifestacija počinje u utorak, 24. rujna (19 h), u udruzi Suncokret-OLJIN (Jurišićeva 25) koncertom za djecu s posebnim potrebama. U srijedu (25.9.) VRE seli u zagrebačku glazbenu knjižaru Rockmark, gdje nastupaju kantautori Zvonimir Varga i Frik iz kvarta. Klub Pločnik (26.9.) je domaćin koncertu grupa Damar i Castaway Souls, središnja večer Velike rock eksplozije #12 odžava se u klubu Boogaloo, u petak, 27.9., a nastupaju Neno Belan i Gretta dok je posljednja festivalska večer (subota, 28.9.) rezervirana za nastup Lili Gee u klubu Route 66.

Ususret dvanaestom izdanju Velike Rock Eksplozije, Mixer.hr je pripremio set pitanja za izvođače. Nakon intervjua sa Zvonimirom Vargom, donosimo odgovore Frika iz Kvarta koji će također zasvirati u Rockmarku.

Frik iz kvarta je novi kantautorski projekt Zlatka Majseca, dugogodišnjeg frontmena benda Mel Camino, nazvan po istoimenoj neobičnoj kolumni, koju na web portalu Kronike Velike Gorice piše već 4 godine, a koja se sastoji od vrlo kratkih priča, pjesama i tekstova ne baš strogo definirane forme. U Rockmarku će s njim na gitari nastupiti i Tomislav Tonković, sudrug iz Mel Camina, na repertoaru će većinom biti nove pjesme, a u pripremi je i prvi službeni singl.

Kada i zašto ste osnovali bend?

Bio sam potpuno opčinjen kad sam k’o rani tinejđer prvi put vidio Jim Morrisona u onim njegovim kreativnim ludilima i eskapadama na i oko pozornice. Od tada sam opsjednut s cijelom tom bendovskom spikom i rock muzikom. Kantautorskim radom bavim se već dosta dugo. Oduvijek sam imao potrebu za stvaranjem, čitaj pisanjem pjesama i muzike. Jednostavno su te neke stvari spontano izlazile iz mene, a vremenom ih se već bilo toliko nakupilo da je bilo malo glupo ne pokušati napraviti neku konstruktivniju priču iz svega toga. Osim toga, obožavam taj adrenalin izlaska pred ljude iliti publiku. Na stage-u kao da doživiš switch u neko drugo biće – na to se čovjek lako zakači.

Koji su izvođači najviše utjecali na Vašu glazbu i svjetonazor?

Ajme…ne želite da krenem s nabrajanjem, vi nemate toliko prostora, a ja toliko memorije da se sjetim baš svih koji su na mene utjecali. 🙂

Imate li menađera, nekoga tko vam pomaže u medijskoj promociji i organizaciji koncerata ili sve radite sami?

Zasad sve radim sam iako izdavač tu i tamo pronađe neku svirku, poput ove u Rockmarku.

Volite li više svirati na festivalima, pred većim brojem ljudi ili su vam draže klupske svirke?

Meni je svaka svirka svetinja. Doduše, definitivno je ljepše svirati u nekom manjem klubu gdje ti, među ostalima, dođu i frendovi i ekipa koja već zna pokoju pjesmu pa osjećaš znatno veću povezanost s pridošlima i puno bolju amosferu no što je primjerice slučaj na nekom festivalu gdje baš i ne znaju za tebe pa sve ispadne nekako mlako i polu zainteresirano. No, sve je to škola, a najjača je stvar kad te netko prvi put čuje i uspiješ ga na prvu osvojiti – e to je onda „poso“.

Daju li radijske stanice dovoljno prostora mladim i alternativnim izvođačima?

HR glazbena je kao i svaka druga – jedan šareni koktel, spoj nespojivog ili ti kako Štulić jednom reče – krivo srastanje. Dosta toga dobrog, dosta toga lošeg i dosta tog što nit smrdi niti miriši.

Kakva je HR glazbena scena? Ima li u HR dobrih bendova?

Da, ima dobrih bendova, uz mnoge sam i odrastao i smatram ih bitnim dijelom svojeg odgaja – poput LET 3, Majki, Pipsa, Hladnog piva… Uz to svako malo naletim na nekog novog izvođača i ful se ugodno iznenadim – evo u zadnje vrijeme mi je baš interesantan Valentino Bošković.

Koji koncert Vam je ostao u najboljem sjećanju? A u najgorem?

S „Frik iz kvarta“ mi je najdraži koncert ujedno i onaj prvi u goričkom Alkaru. Nakon godina i godina svirke s bendom bilo mi je užasno teško skupiti muda i pojaviti se sam i „gol“ na stage-u. Na tonskoj su mi se prsti tresli od treme. Na kraju je sve super prošlo, a neki su mi rekli da im je bilo bolje nego kad su me zadnji put čuli s bendom jer da su sad konačno mogli čuti sve tekstove J. Najgori koncert je kad sam s Mel Caminom svirao u jednoj birtiji u Čakovcu. U jednom času bilo je troje ljudi, pa onda nitko, a na kraju je i konobarica nešto morala skočiti u skladište – tak da, može se reći da smo u Čakovcu odradili probu, a ne svirku.

Smatrate li da su festivali poput Velike rock eksplozije dobri kao odskočna daska mladim bendovima? 

Svaka prilika za svirku je dobra prilika, iz više razloga…

Osim nastupa na Velikoj rock eksploziji kakva je koncertna aktivnost? Planirate li nove nastupe, ima li već ugovorenih datuma i kakvi su općenito trenutni planovi? Radite li na novom materijalu?

Spremam se sa svojim frendom gitaristom – Tomislav Tonković – koji će sa mnom nastupiti u Rockmarku, na Takt festival u Novom Sadu 21.09., poslije smo u Velikoj Gorici 12.10.na jednom Eko festivalu. Osim toga snimljen je i  prvi singl. Pjesma se zove „Opsjednutost“ i trenutno organiziram snimanje spota za nju. Kroz par mjeseci plan je izdati EP kojeg ću snimati kod Antonina Šimića u njegovom Greenwood studiju.

Ulaznice za Veliku Rock Eksploziju #12 u prodaji su putem Eventim i Entrio sustava, Dirty Old shopu, knjižari Rockmark te na blagajni kluba (radnim danom od 10-16 h).