Dvanaesto izdanje Velike rock eksplozije (VRE) započelo je 24. rujan i traje do 29. rujna, te će na ukupno pet zagrebačkih lokacija nastupiti ukupno osam izvođača.

Ovogodišnja manifestacija započela je u utorak, 24. rujna (19 h), u udruzi Suncokret-OLJIN (Jurišićeva 25) koncertom za djecu s posebnim potrebama. U srijedu (25.9.) u zagrebačkoj glazbenoj knjižaru Rockmark nastupili su kantautori Zvonimir Varga (INTERVJU) i Frik iz kvarta (INTERVJU).

Današnji (26.9.) domaćin VRE je Klub Pločnik gdje će nastupiti Damar (INTERVJU) i Castaway Souls (INTERVJU), a središnja večer Velike rock eksplozije #12 odžava se u klubu Boogaloo, u petak, 27.9., a nastupaju Neno Belan i Gretta (INTERVJU U NASTAVKU). Posljednja festivalska večer (subota, 28.9.) rezervirana za nastup Lili Gee u klubu Route 66.

Gretta iza sebe ima pet studijskih albuma, brojne uspješne singlove te više od dvadeset spotova. Osvojili su Porin, pobijedili na Karlovačko RockOff festivalu, dva puta nastupili u zagrebačkom Domu sportova i održali prvi regionalni silent koncert (umjesto razglasa, glazba se čula isključivo na bežičnim slušalicama). Ove godine slave petnaestu obljetnicu benda, a tom su prigodom objavili kompilaciju “15”, kao presjek dosadašnjeg djelovanja. O počecima karijere pa sve do bogate koncertne aktivnosti i najavljenih koncerata za ovu jesen, saznajemo u kratkom intervjuu:

Kada i zašto ste osnovali bend?

Osnovani smo 2004., željeli smo stvarati glazbu koja nam se sviđa, svirati što više koncerata, objaviti što više dobrih albuma te se družiti i ružiti što je više moguće.

Koji su izvođači najviše utjecali na vašu glazbu i svjetonazor?

Glazbeni interesi članova benda sežu od rocka, punka, metala, funka, jazza, psihodelije, elektronske glazbe, sve do klasike. Od rock glazbe koju sviramo, neki od brojnih utjecaja su: Depeche mode, Queens of the stone age, Skunk anansie, The black keys, Pixies, Nirvana, The beatles, Elvis presley, u2,  Electric six, The smiths,  Foo fighters, Muse, The killers, Red hot chilli peppers, Simple minds, Violent femmes, Clash, RATM te mnogo domaćih bendova, od ex-yu veterana do gomile odličnih novijih bendova. Mogli bi cijeli intervju ispuniti samo imenima bendova.

Imate li menadžera, nekoga tko vam pomaže u medijskoj promociji i organizaciji koncerata ili sve radite sami?

Menadžera nemamo, u medijskoj promociji nam pomažu naši diskografi (Spona i Aquarius Records), a koncerte sami dogovaramo.

Volite li više svirati na festivalima, pred većim brojem ljudi ili su vam draže klupske svirke?

Volimo oboje. Imali smo svirke pred doslovno deset, ali i ispred više od deset tisuća ljudi. Prošle godine je promocija albuma “Gravitacija” bila u velikom pogonu Tvornice pred punom dvoranom i to je bio fenomenalan osjećaj. Ove smo godine kompilaciju “Gretta – 15”, koju smo objavili povodom 15 godina benda, odlučili promovirati u manjim prostorima. Svirali smo dva dana za redom u Routeu 66; prvi dan je bio “tajni koncert”, za koji su znali samo prijatelji benda, drugi “javni”, oba dana je klub bio pun, a atmosfera odlična. Volimo muziku koju radimo i uživamo u svakom koncertu, bilo to na najvećem festivalu s pozornicom od 100 metara ili u najmanjem mogućem klubu.

Daju li radijske stanice dovoljno prostora mladim i alternativnim izvođačima?

Radijske stanice se prilagođavaju svojim slušateljima i sponzorima od kojih žive. U Zagrebu, najviše prostora mladim i alternativnim izvođačima daju Radio Student, 101-ica, Yammat te specijalizirane emisije HR radija.

Kakva je HR glazbena scena? Ima li u HR dobrih bendova?

Scena je jača nego ikad, ima nevjerojatno puno dobrih bendova raznih glazbenih pravaca. Isto tako, postoji puno klubova u kojima se takva glazba može svirati.

Smatrate li da su festivali poput Velike rock eksplozije dobri kao odskočna daska mladim bendovima?

Naravno. Svi festivali koji su namijenjeni prvenstveno promociji mladih bendova su uvijek dobrodošli. Pošto smo na neki način i jedan od osnivača festivala (uz Dosh Lee i Gatuzo), iznimno nam je drago da Velika rock eksplozija već dvanaest godina opstaje i iz festivala u festival raste.

Osim nastupa na Velikoj rock eksploziji kakva je koncertna aktivnost? Planirate li nove nastupe, ima li već ugovorenih datuma i kakvi su općenito trenutni planovi? Radite li na novom materijalu?

Za jesen imamo puno koncerata za odsvirati, veselimo se svakom klubu i gradu. Pripremamo poseban line-up povodom 15 godina benda, bit će puno iznenađenja, nakon toga studio i novi materijal. Ovdje je popis koncerata koji su dogovoreni, a još ih je dosta u planu. Sve informacije o koncertima možete pronaći na našoj FB stranici.

27.09. – Velika rock eksplozija #12, Boogaloo, Zagreb, + Neno Belan & Fiumens
08.11. – A3, Knin
09.11. – Harvester, Gospić
15.11. – Metalac, Čakovec
23.11. – Sax!, Zagreb
29.11. – Guma bar, Zadar
30.11. – Azimut, Šibenik

SUTRA su u Boogaloou! 🙂 Ulaznice za nastup Grette i Nene Belana u Boogaloo-u koštaju 80 kuna u pretprodaji, dok će na dan koncerta cijena biti 100 kuna. U prodaji su putem Eventim i Entrio sustava, Dirty Old shopu, knjižari Rockmark te na blagajni kluba (radnim danom od 10-16 h).