Vinili koji su obilježili prvu polovicu 2020. godine

HDU donosi aktualne podatke o prodaji temeljenim na informacijama pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća

Hrvatska diskografska udruga (HDU) objavljuje polugodišnju top listu najprodavanijih vinila.

HDU donosi aktualne podatke o prodaji temeljenim na informacijama pristiglim s preko 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.

Na prvom mjestu polugodišnje prodaje vinila našlo se reizadnje eponimnog prvijenca Time istoimene kultne grupe. Ovo reizdanje Croatia Recordsa žanrovski predstavlja kombinaciju progresivnog rocka, jazza, bluesa i tradicijske glazbe s područja bivše republike, a zainteresiranost publike i održavanje popularnosti albuma u današnje vrijeme ukazuje na njegovu kultnu dugovječnost.

PARANGALL | Vrijeme je za Time

Drugo mjesto pripalo je debitantskom albumu Dangerous Waters pjevača i klavirista Nikole Vranića, poznatog kao J. R. August. Ovaj pop-rock album karakterističan je po pjesmama na engleskom jeziku, zanimljivim falsetom u vokalnoj izvedbi te stalnoj klavirskoj pratnji.

J.R.AUGUST “Dangerous Waters” – Album kojeg je vrijedilo čekati

Debitantski album pocket palma istoimenog zagrebačkog synthpop dua, kojeg čine Anja Papić i Luka Vidović, u polugodišnjoj listi prodaje vinila našao se na visokom trećem mjestu. Vodeći se konceptom novih 80-ih, duo je tako uz vinil svoje pjesme izdao i na svim ostalim nosačima zvuka – CD-u i kazeti. Sva tri formata izašla su pod izdavačkom kućom Aquarius Records. Na vinilu se nalazi 11 pjesama s nostalgičnim narativom o SMS porukama, školskim plesovima, preklopnim mobitelima, prženim CD-ima i road-tripovima. Spomenuti motivi ubrajaju se u tzv. retrowave pokret i glazbu stvorenu za sanjarenje.

Pjesme kako izgleda krajgodišnjiono što nam inače nedostajemalenasubota nakon valentinova, samo su neke od simpatičnih i zaraznih retro-pjesama koje se su Anja i Luka pripremili za sve ljubitelje glazbe, stoga nemojte propustiti priliku da se osvježite suvremenim zvukom džepne palme koja priča o prošlim vremenima, svakako stvorenim za pravo glazbeno uživanje.

„Jednostavno smo oduševljeni činjenicom da je naš vinil treći najprodavaniji u prvoj polovici 2020. jer je vinil i nama samima najdraži oblik uživanja u glazbi. Užasno nam je drago da je toliko, ljudi izabralo baš našu gramofonsku ploču, neizmjerno smo zahvalni svima“, poručili su Anja i Luka ovom prilikom.

Debitantski album “pocket palme” ugodno iznenadio kritičare

Hrvatski radijski urednik i voditelj, Zlatko Turkalj Turki, ovom je prilikom kazao: „Jedna od najdražih top lista koje objavljujemo na Drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji „Svijet diskografije” upravo je lista najprodavanijih vinila. Naime, kroz te liste najbolje se mogu iščitati najmjerodavniji podaci kako na glazbenu industriju reagiraju pravi istinski obožavatelji glazbe. Tako i ovi najnoviji podaci potvrđuju kako glazba nema rok trajanja i ne postoji podjela na staru i novu već samo na kvalitetnu glazbu. Zanimljivo je 2020. vidjeti kako su na istoj top listi legendarni vinili Pink Floyda „Dark side of the moon” i „Division Bell”, ili recimo Fleetwood Maca „Rumours”, s aktualnim popularnim izvođačima Duom Lipom i Harryjem Stylesom. Također, ova lista predstavlja najbolji orijentir i odgovor diskografima, autorima i izvođačima za što će netko izdvojiti svoj novac i sa zanimanjem slušati. U emisijama „Svijet diskografije” kroz glazbenu reportažu otkrili smo kako je snimljen jedan od najznačajnijih albuma domaće diskografije „Time” grupe Time iz 1972., kao i cijeli proces od nastanka pjesama do objavljivanja na albumu „Dangerous Waters” J.R. Augusta. Za vrijeme predstavljanja ova dva iznimna glazbena materijala vladao je veliki interes naših slušatelja, tako da mi je posebno drago da se oni nalaze na vrhu najtraženijih, najprodavanijih vinilnih izdanja za prvih šest mjeseci 2020.

Stranu listu polugodišnje prodaje vinila na prvome je mjestu obilježio album Dark Side Of the Moon kultne grupe Pink Floyd, a na broju dva nalazi se još jedan njihov album, Division Bell. Album HomegrownNeila Younga, zauzeo je treće mjesto. Sva tri albuma na hrvatsko tržište stavlja Dancing Bear.

PARANGALL | Neil Young, Homegrown – Neil je zauvijek Young

Pogledajte tko se sve našao na ostalim mjestima polugodišnje top liste prodaje domaćih inozemnih vinila.

Top-liste Hrvatske diskografske udruge jedine su službene, sveobuhvatne i točne liste prodaje fizičkih izdanja albuma.

Najnoviji podaci objavljuju se svakog tjedna na službenoj stranici www.top-lista.hr, centralnome mjestu na kojemu se nalaze i top liste emitiranja, liste prodaje albuma u fizičkom izdanju, streaminga glazbe na servisu Deezer i Apple Music te mjesečne liste zabavnih hitova.

***
Mooglo bi vas zanimati: 

Albumi koji su obilježili prvu polovicu 2020. godine