Fotografije: Sarah Dombre

Zvijezde su se tako posložile da se umjesto sjajnog pulskog NLV ovaj tjedan družimo s jednako talentiranim društvom zagrebačkog sastava Nellcote. Nekoliko godina njihovog spontanog glazbenog putovanja i traganja za najskrivenijim djelićima duše zaživjelo je prošle godine kao debitantski mini album, tada dvojca Nellcote, te nam donio pet pjesama koje u sebi nose nemir i bijeg, traženje i pronalaženje, poraze i pomirenje. Ovaj mozaik lutanja predstavljen je kroz jednu sasvim novu sliku instrumentalno proširenog benda koja je tokom posljednjih mjeseci osvajala i publiku i kritiku.

Godinu dana kasnije, Vinko Ergotić, vokalist i gitarist sastava, otkrio nam je najsvjetlije trenutke prošlogodišnje promocije debitantskog izdanja te podijelio s nama pojedinosti novih kreativnih tokova koji nose Nellcote u nekom novom smjeru. Ovu novu emociju i novi zvuk pjesama zagrebačke četvorke otkrit ćemo već ovaj četvrtak, 05. travnja u Vintage Industrial Baru.

Prošla je gotovo godina dana od našeg posljednjeg druženja kada ste nam otkrili riječ više o svom debitantskom izdanju „Surrender“. Nova godina pred nama i novi kreativan val kojem ste se predali izvrstan su povod da otkrijemo gdje se trenutno nalazi Nellcote… S obzirom na sve spomenuto, rado ćemo se osvrnuti na prethodne mjesece i izvući najsvjetlije trenutke 2017. u kontekstu benda. Po čemu je posljednja godina ostala pamtljiva za vas?

Najznačajniji moment (a i najstresniji) sigurno je bio izlazak tog EP-ja. Izdavanje ogoljelog sebe svijetu nije laka stvar. “Surrender” je, srećom, jako dobro prihvaćen i uslijedili su neki vrlo posebni koncerti po kojima ćemo pamtit 2017. godinu. Izdvojio bih akustični koncert na medvedgradskoj Kuli. Sam prostor je dovoljan da se stvori večer za pamćenje. A ni mi nismo loše odsvirali. 🙂

Još krajem prošle godine načuli smo da se povlačite u studio. Pretpostavljam da je novo izdanje poprimilo nekakvu formu pa nam otkrijte gdje vas nove ideje nose?

Da, u procesu smo snimanja novog materijala. Otprilike se nazire u kojem smjeru ćemo zvukovno (s)krenuti. Zapravo, ta promjena u zvuku bila je očita čim nam se priključila ritam sekcija koja nas je spasila od totalnog raspada. Bend je dobio novu injekciju i stvari su krenule u smjeru u kojem sam ga oduvijek htio vidjeti.

Vinko, u našem posljednjem razgovoru otkrio si kako ti je najuzbudljiviji dio procesa nastanka pjesme taj bijeg od stvarnosti i uranjanje u jedan paralelni unutarnji svijet. Da li se štogod promijenilo po pitanju stvaralačkog procesa, tim više što po objavi debitantskog EP-a dišete kao punokrvan bend?

I pjesme na kojima sad radimo su nastale na sličan način, u mraku sobe, no onaj aranžmanski dio se u potpunosti razlikuje. Sada pjesmu predstavim bendu i onda svi skupa radimo na aranžmanu kroz prosviravanje. Tako dobijemo na prirodnosti i svaki član ubacuje svoj kreativni input. Taj dio može biti jednako uzbudljiv kao i samo pisanje pjesama jer nikad ne znaš kamo će bend otići s njom. A često se dogode genijalne stvari, spontano, kroz jam.

Kakva energija vlada u bendu u ovakvom novom kreativnom procesu?

Dosta smo opušteni i igramo se s pjesmama. Nekad i preopušteni. Ali zabavljamo se, uživamo u tom kreativnom procesu.

Novi album vodi li nas u još jedan meditativni svijet? Koje ideje i emocije nose ovo izdanje?

Novi album će zvukovno biti daleko od zvuka s EP-ja. Samim time će i emocije biti odmaknute od one intime i ogoljenosti iz prijašnjih pjesama. Recimo da smo manje tužni, a više ljuti.

Donosi li ono kakvu zanimljivu glazbenu suradnju s obzirom na činjenicu da se uvijek rado okružujete jednako zanimljivim glazbenicima sa nezavisne scene?

Za sad nismo nikoga ugostili u studiju, ali razmišljali smo o tome. Kako se snimanje bude bližilo kraju vjerojatno ćemo pitat nekoga za pomoć. Suradnje su super stvar. Mnogi talentirani prijatelji sa scene mi upravo prolaze kroz glavu.

Kada bismo mogli očekivati da ćemo uroniti u ovo izdanje?

Teško je reći. Prerano je za prognoziranje s obzirom da se takve stvari uvijek otegnu. Mi smo krenuli s idejom da snimimo još jedan EP, ali putem smo odlučili da idemo na cijeli album. Pjesama imamo dovoljno da zaokružimo jednu smislenu cjelinu. Za sad možete provjeriti kako neke od pjesama zvuče uživo na koncertu u Vintageu.

Jedna od prilika da okusimo nove pjesme bit će ovaj tjedan u Vintage Industrial Baru, no hoćemo li uskoro dočekati službeni najavni singl ili još jedan zanimljivi video spot poput posljednjeg „Time/She“, nastalog u suradnji s izuzetno talentiranim ljudima?

Uskoro stiže novi singl kao prvi teaser s albuma. Pratit će ga i video spot. Neću unaprijed govoriti ništa o tome, neka ostane tajna još malo.

Pored zagrebačkog nastupa, kakva vas koncertna sezona očekuje i koje nastupe možemo držati na radaru?

Za sada je u kalendaru samo ovaj nastup pošto smo više koncentrirani na snimanje. Ali postoji mogućnost ponekog koncerta sa strane tokom ljeta. Mi ćemo biti spremni.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)