Zagrebački lisac slavi 40 godina punka uz Pankrte, Motus, Six Pack i brojne druge

fuks 40 godina punka

U moru lakih nota, lažnih blještavila i raširene apatije, festival koji će proslaviti 40 godina punk rock pokreta zasigurno će, kao i što sam taj pokret predstavlja, anarhistički odskočiti od svih evenata koji se trenutno događaju u našoj metropoli. Jedinstven festival koji će nas vratiti u buntovne godine još od kraja 70-tih kada je punk i nastao.

“Punk Rock 40” obilježava 40. obljetnicu pojave punka kao glazbe i pokreta i odvijat će se 6.i 7. svibnja 2016., u dvorani Fuks (ex.Željezničar) u Zagrebu, gdje će nastupit 10 izvođača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, uključivši i Pankrte kao burevjesnike punka na ovim prostorima.

Pankrti_Ljubljana_Koncert_fotoMiroMajcen-23Punk kao glazba jednostavnih struktura i aranžmana bržega ritma s kratkim pjesmama i buntovnim tekstovima u svojoj srži od početka je anti-popularan, anti-komercijalan, antisocijalan i sa glavnom riječi „bunt” od samog svog nastanka bori se protiv mainstream društva i lažno- moralnog i trulog sistema. Da punk pokret nije mrtav (Punk’s not dead) dokazati će festival na kojemu će se okupiti bandovi iz cijele regije; Pankrti (Ljubljana), Motus (Zagreb), Six Pack (Smederevska Palanka), Saša 21 (Pula), Radio Clash (Zagreb), Projekt Trnsko (Zagreb), Eksodus (Zagreb), G.A.D. (Zagreb), V Okovih (Maribor) te Narikače (Zagreb).

Punk svoje sljedbenike ima i danas, a ova dvodnevna priča uvesti će nas u pokret koji buntovno maršira već 40 godina.

Ulaznice potražite u sustavu www.entrio.hr po cijeni:

Festivalska: 80kn
Dnevna: 45kn
Na dan koncerta: 60kn

Klub se otvara već od 18h, svirka počinje u 20h!

“Punk je kasnih 70-ih bio izuzetno živahna i živopisna subkultura koja je brzo stala pod svjetla reflektora tada mnogo manje raširenih medija, izvela pravi medijski blitzkrieg, udarivši rock i diskografiju gdje su bili najslabiji. Američki hardcore punk ranih 80-ih posebno je bio važan zbog te DIY etike, ali i niza fenomenalnih bandova koji su oslobađali prostor za prodor glazbe koja se od početka 90-ih zajednički zove alter-rock. Osvojeni prostor punio se novim i novim bandovima, od anarho-punk do Oi! Bandova, a od početka 80-ih do danas nastao je niz žanrova u rocku – od gothica do grungea – koji mnogo duguju punku. Da se koncem 70-ih nije dogodio punk, glazba, mediji, film, moda, glazbena industrija pa i politika u 80-ima, 90-ima, pa čak i 21. stoljeću bila bi daleko od one kakvu poznajemo danas.”
A.Dragaš