‘Zdrav i čisti dom, to je baš po mom’ Kristijana Ugrine premijerno u ZKM-u

Foto: Marko Ercegović

Predstava „Zdrav i čisti dom, to je baš  po mom“, za koju je tekst napisao Kristijan Ugrina ujedno i redatelj spomenuta projekta, bit će premijerno izvedena u utorak i srijedu, 10. i 11. listopada, od 18 h, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava je nastala u okviru ZKM-ova projekta Inkubator, a namijenjena je djeci – od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole.   

Kristijan Ugrina, glumac ZKM-a i popularno televizijsko lice, posljednjih se godina bavi pisanjem i izvedbom igrokaza za djecu s edukativnom notom, te na djeci prihvatljiv način, uporabom lako zapamtljivih pjesama i duhovitih fabula pokušava djeci približiti važne teme u procesu njihova odgoja, odrastanja, snalaženja u novim situacijama… U projektu „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom“ tema jest čistoća, zdrave navike čemu svojim osebujnim stilom Ugrina prilazi s mnogo simpatičnih likova koji vrlo brzo osvajaju dječja srca. Konfrontacijom dviju obitelji različitih higijenskih navada i standarda, u poučnom zapletu, vodi djecu dedukacijskim postupkom do zaključka da je obitelj koja uredno čisti svoju kuću daleko zdravija i sretnija nego obitelj koja živi kaotično. Osim čišćenja i održavanja kuće, „Zdrav i čisti dom – to je baš po mom“ progovara i o zdravim prehrambenim navikama, na ležeran način bez dociranja.

Predstave Kristijana Ugrine interaktivno potiču razumijevanje i prihvaćanje različitosti, odgovorno ponašanje prema drugom čovjeku, prirodi i okolišu, usvajanje higijenskih navika, vrijednost komunikacije, ujedno progovarajući i o suvremenim, tehnološkim načinima komunikacije, postajući svojevrsnim putokazom u svijetu u kojem djeca odrastaju.

„Na predstavu su pozvani svi koji žele pomoći počistiti jedan strašno prljav stan, odijeliti otpatke prema vrsti, ubaciti ih u raspjevane kante i spasiti jednog dječaka. Alergični na grinje dobrodošli su!“, zapisala je o predstavi dramaturginja Jelena Milošević.

U predstavi  glume Jasmin Telalović, Milica Manojlović, Nataša Dangubić, Robert Budak, Hrvojka Begović, Zoran Čubrilo, Filip Nola i Vedran Živolić te polaznici Učilišta – Marijeta Ugrina/Maria Lola Vukušić; Mislav Mirković/ Lukas Ripli.

Scenografkinja i autorica lutaka je Ana Sekulić, kostimografkinja Marta Žegura, skladatelj Mario Mirković, koreografkinja Zrinka Lukčec dok je izrada animacije povjerena Vedranu Štefanu.

Sljedeće izvedbe su 19., 20. i 27. Listopada, a ulaznice stoje 30-40 kn.