Žedno uho & Začarana Močvara dovode američkog folk kantautora Ryley Walkera

ryley-walkerZakoračili smo u novu godinu, a time i u novu seriju žednouhih koncerata. Kao prva imena i prvi koncert u 2016., u sklopu programa Začarana Močvara, najavljujemo perspektivnog mladog američkog folk kantautora Ryleya Walkera i talijansku indie rock pjevačicu Adele Nigro iz trojca Any Other.

Ryley Walker je reinkarnacija istinskog američkog gitarista. Dolaskom u Chicago 2007. godine na fakultet, s nepunih 18 godina, započinje njegov glazbeni put u prvom bendu “Heatdeath and Wyoming” u kojem je svirao električnu gitaru. Ubrzo se bend razilazi, a Ryley se prebacuje na akustičnu gitaru i sve više učvršćuje svoje ime na nezavisnoj sceni svirajući u zadimljenim podrumskim klubovima. Iz svojeg već tada impresivnog glazbenog kataloga 2011. godine izdvaja desetak pjesmama za 2 EP-a “Evidence of Things Unseen” i “Of Deathly Premonitions”. Nakon lakše biciklističke nezgode 2012. godine radi kvalitetnijeg i potpunijeg oporavka daje otkaz te se potpuno posvećuje sviranju gitare, nekad i po 12 sati na dan. Rezultat toga je vještina radi koje ga se već tada ravnopravno uspoređuje s instrumentalističkim virtuozima Williamom Tylerom, Steveom Gunnom i Danielom Bachmanom, uz razliku da u njegovim pjesmama nakon dugih zvučnih eskapada odjednom se pojavljuje srčani Ryleyev vokal.

Očaran britanskom folk scenom izdaje 2013. “West Wind” EP i 2014. prvi studijski album “All Kinds of You”, ne skrivajući utjecaj Nicka Drakea, Berta Janscha i Van Morrisona u svojim pjesmama. Početkom 2015. za Dead Oceans label izlazi drugi studijski album “Primrose Green” na kojem mu sviraju prekaljeni veterani čikaške post-rock i jazz scene, glazbenici koji redovito nastupaju s Peterom Brotzmannom, Joeom McPheem, Joshom Abramsom,Bonnie “Prince” Billyem. Uz Walkerovo maestralno prebiranje po žicama, zvuci violončela, vibrafona i viole, uz neizostavne bubnjeve, klavir i bas, dajuRyleyevoj jazz-folk amerikani specifičan trubadurski prizvuk. Album je kritika odlično prihvatila, Uncut mu je dao 9/10, The Guardian 4/5, Consequence Of Sound B+ i svi se slažu da od Nicka Drakea i Jeffa Buckleya nije bilo tako talentiranog gitarista i pjevača američkog folka koji svoju magiju najradije širi na mjestima gdje još do sada nikad nije bio.

Any Other je talijanski trojac osnovan 2014., predvođen gitaristicom i pjevačicom Adele Nigro koja će ovom prilikom samostalno nastupiti u Močvari. Njihov college indie rock zvuk na tragu je Modest Mousea, Built To Spilla iWaxahatchee, a Adelin vokal neodoljivo podsjeća na vokal Alanis Morrissetteu počecima njene karijere.
Pjesme su im vrlo energične, osjećajne i vesele, te već u jesen 2015. zaključuju da imaju dovoljno materijala i nakon samo dva dana snimanja u studiju zaključuju svoj prvi studijski album “Silently. Quietly. Going Away”, a tri mjeseca kasnije, u prosincu 2015., i prvi EP “Sonnet #4”.

Upad u pretprodaji: 35 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 45 KN