Interview: Janko Novoselić uoči nastupa Kozmodruma u programu MIMO

kozmodrumkoncpiše: Janko Heidl

U nedjelju, 7. veljače, u sklopu programa MIMO, ovom prilikom provizorno imenovanog ‘Elektronička glazba svjetskog renomea nastaje uživo’, u dvorani zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, nastupaju sisački producent Zarkoff i zagrebački peterac Kozmodrum koji čine bubnjar Janko Novoselić, gitaristi Ivan Kapec i Elvis Penava, basist Goran Delač i klavijaturist Hrvoje Galler.

Kozmodrum je vrlo nedavno u vlastitom izdanju, na novopokrenutoj etiketi Zona Muzika, Kapeca i Novoselića, objavio album prvenac „Na tragu satelita“ koji će ovom zgodom promovirati. U to smo ime razmijenili nekoliko pitanja i odgovora sa glavnim skladateljem grupe Jankom Novoselićem.

Priredba počinje u 20 h, ulaz je slobodan – posjetitelji su slobodni donirati prema želji, a sav prihod od donacija ide izvođačima. Koncert se izravno prenosi na Prvom programu Hrvatskog radija, te video strujanjem na više internetskih portala, te na MIMO Yotube kanalu.

U koliko sastava trenutačno aktivno svirate?

Janko Novoselić: Pa ako kao sastav ubrojimo i moj solo nastup, Strobelyx, onda ih je ukupno pet – Kozmodrum, Chui, Sunrise Sessions, Drumroll i Strobelyx.

Koja je izražajna, glazbena specifičnost Kozmodruma u odnosu na ostale?

Janko Novoselić: Kozmodrum većinom svira glazbu koju sam ja napisao ili aranžirao, i radi se o ansamblu, tako da je uvijek naglasak na svirci, muziciranju i improvizaciji.

Kada je i kako pokrenut Kozmodrum?

Janko Novoselić: Kozmodrum je počeo djelovati krajem 2014. Godine, kada smo snimali album. Nakon toga počele su serije nastupa u Jiggy Baru gdje smo dodatno proširili program i usavršili ga.

Glavni ste skladatelj u grupi. Kako bubnjar sklada? Za bubnjevima?

Janko Novoselić: Ponekad za bubnjevima, ali u mom slučaju najčešće na klavijaturi ili gitari, zatim u nekom programu za audio snimanje i obradu u kojem oblikujem aranžman i pišem note za sastav. Usput popijem puno kave.

Gdje i kako poslušati i nabaviti album „Na tragu satelita“ i koja mu je cijena?

Janko Novoselić: Na http://zonamuzika.bandcamp.com. Cijena je sedam eura za digitalno skidanje, a devet eura, plus poštarina, za CD. Na tom se linku može i poslušati.