JAKUZI’S ATTEMPT – III

jakuzi's-attempt

piše: Nikola Neral

Bučni Austrijanci Jakuzi’s Attempt na svom trećem ep-u jednostavnog i posve logičnog naziva ”III” nastavljaju svoj beskompromisni pohod eksperimentalnim hardcore noise vodama. Domaćim ljubiteljima ekstremne glazbe, ovaj razački trio predstavlja dobro poznato ime, s obzirom da su u nekoliko navrata nastupili kao predgrupa na zagrebačkim koncertima legendarne Japanske skupine Zeni Geva s kojima u dobroj mjeri dijele i glazbeni izražaj.

III_cover Jakuzi’s Attempt s radom započinju 2004. kao četveročlani bend, a već sljedeće godine uz prve nastupe objavljuju ep u vlastitoj nakladi, koji dobiva vrlo dobre recenzije brojnih glazbenih časopisa i fanzina. 2006. sviraju prvu veliku Europsku turneju, a od 2007. godine nakon odlaska originalnog pjevača djeluju kao trio u postavi; Markus Steinkellner (gitara, vokal), Philip Kienberger (bas gitara) i Martin Pfeiffer (bubnjevi). U ovoj postavi kreću na novu turneju, a otprilike u isto vrijeme reizdaju prvi ep u remasteriranom i remiksanom obliku za vlastitu Wire Globe Recordings etiketu. Tijekom turneje posjećuju Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Nizozemsku i mnoge druge europske zemlje, gdje na koncertima dijele pozornicu s imenima kao što su: The Locust, Zeni Geva, Unsane, Alec Empire i mnogi drugi. 2010. i novi ep predstavlja povratak u staru formu, što najbolje demonstriraju kroz četiri pjesme koje obiluju žestokim i ditorziranim gitarskim rifovima, apstraktnim kompozicijama i suludim, gotovo shizofreničnim vokalima. Ep započinje uz ”Whisper”, skladbu koja na interesantan način kombinira bučan početak i urlajući vokal s umirivanjem melodije stvarajući interesantnu koheziju melodijskog kontrasta.

Detaljniji eksperiment s improvizacijama (a ponekad i živcima slušatelja), se nastavlja kroz sljedeću ”Freedom”, dok naslovna ”III”, možda i najintrigantniji trenutak ovog ep-a, uz sintetički drum’n’bass ritam čini vrlo atmosferično djelce obojano psihodelijom. Završna ”Erratic Kids” donosi samu esenciju onog što Jakuzi’s Attempt predstavljaju, žestok i ponekad gotovo ekstremno nasilan zvuk kojim dočaravaju apstraktan pogled na bolnu postmodernističku današnjicu.