VIP Club – Ciklus klasične glazbe: Duo Krpan-Genero

Četvrti koncert iz ciklusa klasične glazbe u Vip clubu održat će se u srijedu, 8. veljače, s početkom u 20 i 30 sati. Nastupit će Duo Krpan-Genero, a koncert će ujedno biti i promocija njihovog najnovijeg albuma "Johann Michael Haydn: Dua za violinu i violu” u izdanju Croatia Recordsa.

Duo Krpan-Genero čine Anđelko Krpan na violini i Marko Genero na violi, a na programu su djela G. Ligetija, A. Klobučara, J. M. Haydna, T. Uhlika i W. A. Mozarta. Ulaz je slobodan.

Anđelko Krpan prvi je violinist gudačkog kvarteta Sebastian i profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dok je Marko Genero prvi violist Simfonijskog orkestra iz Bochuma i član kvarteta Bermuda 4. Nekad zajedno u ansamblu Zagrebački solisti, Anđelko Krpan i Marko Genero danas žive u različitim državama, ali i dalje umjetnički surađuju. Na svom trećem zajedničkom diskografskom izdanju snimili su rijetko izvođene skladbe iz razdoblja bečke klasike – četiri dua za violinu i violu Johanna Michaela Haydna.

Na koncertu u Vip clubu, uz Duo J. M. Haydna, naći će se i duo W. A. Mozarta s prethodnog albuma, ali i djela koja će zauzeti mjesto na nekom od sljedećih izdanja.

PROGRAM:
• György Ligeti: Baladă şi joc, za 2 violine / obrada za violinu i violu
• Anđelko Klobučar: Partita, za violinu i violu
• Johann Michael Haydn: 3. duo u F-duru MH 337
• Tomislav Uhlik: Ulični svirači za violinu i violu – PRAIZVEDBA
• Wolfgang Amadeus Mozart: 2. duo za violinu i violu u B-duru, KV 424

Anđelko Krpan rođen je u Zagrebu 1967. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića te je diplomirao i magistrirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Dore Schwarzberg. Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se izdvajaju prva nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju “Alpe-Adria” u Italiji (1988.), nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju “Vaclav Huml” u Zagrebu (1993.), nagrada HGZ-a za 1989. godinu, nagrada Muzičke omladine “Ivo Vuljević” za najboljeg mladog glazbenika Hrvatske u 1993. godini i diskografska nagrada “Porin“ 2002. Odlikovan je i “Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića” (1999.), a 2008. dobio je nagradu “Milka Trnina“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 1990. do 1993. bio je član Bečke komorne filharmonije. Od 1993. bio je član, a od 1997. do 2002. koncertni majstor Zagrebačkih solista, dok je od 2002. do 2006. bio koncertni majstor orkestra opere HNK u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist gudačkog kvarteta Sebastian. S kvartetom Sebastian, pijanisticom Nadom Majnarić i violistom Markom Generom snimio je više albuma za izdavačku kuću Croatia Records. Profesor je violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Marko Genero rođen je u Dubrovniku 1969. godine. Diplomirao je violu 1992. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Stefana Passaggia, nakon čega ostaje na Akademiji kao profesor viole. Od 1993. do 1997. bio je član Zagrebačkih solista, a 1997. nastavlja karijeru u Njemačkoj. Usavršavao se kod solo violiste Berlinske filharmonije Wilfrieda Strehlea te kod francuskog violiste prof. Sergea Collota, a magistrirao je 2001. na Folkwang Hochschule u Essenu u klasi prof. Vladimira Mendelssohna. Djelovao je kao solo violist u Düsseldorfskom simfonijskom orkestru, a od 1999. prvi je solo violist Simfonijskog orkestra u Bochumu. Često nastupa po cijelom svijetu kao solist i komorni glazbenik, a 2007. osniva, uz troje vođa dionica svojeg orkestra, gudački kvartet Bermuda 4. Dobitnik je niza nagrada među kojima izdvajamo prve nagrade na Međunarodnom natjecanju Nigun u Duisburgu (1997.), na Međunarodnom natjecanju Jean Rogister u Belgiji (2000.) i “Folkwang Preis“ u Essenu (2000.).

Ček dis aut