MATIJA DEDIĆ TRIO u Lisinskom

mdtrio1

piše: Dinko Husadžić Sansky

Otvaranje ovogodišnje 21. Proljetne revije jazza doista nije moglo biti uzbudljivije. Matija Dedić nastupio je u najreprezentativnijem mogućem sastavu, jake američke jazz likove s kojima je i ostvario album MD IN NYC doveo je na domaći teren i pokazao kako se radi vrhunski autorski jazz, začinjen s ponešto standarda.

Gospodin Antun Tomislav Šaban najavio je Matiju kao najaktivnijeg našeg jazz pijanista, ali večerašnji doživljaj interpretacije materijala sa spomenutog CD-a i začudna ritam sekcija – Vincente Archer, kontrabas i Kendrick Scott, bubnjevi, stavljaju ga u sam vrh vrha kvalitete našeg jazza u ovom trenutku.

Ogroman rad i vjera u sebe stoje iza ovog koncerta i albuma, a neprispodobiva lakoća jazz izvedbe (što je odraz nadahnuća, nadarenosti, vjere u jazzističko poslanje i – ako hoćete, dostatne autorske pustopašnosti!) stajala nas je dlanova kojima smo svako malo morali pljeskati…kako reče audiofilski i jazzistički kolega Vlado Jelinčić – ovaj koncert je poseban, a poseban dojam ostavlja i «skandinavski vjetar» u zvuku koji se mogao čuti.

Doista, bila to Matijina intencija ili ne, lijepo je da je tipično američku ritam sekciju podredio sebi i «europeizirao» (možda mrvicu k Tordu Gustavsenu!?), tako da imamo (nakon «From the Begining» i Mehldauove ritam sekcije!) jednog još boljeg Matiju, u potpunosti svojeg i stoga je ovaj album istinski iskorak naprijed čizmama od sedam milja.

O skladbama s ovog albuma već pisah za Mixer, sad ću naglasiti da je prezentacija u Lisinskom uspješno predstavila Matijin autorski rad, moćno su zvučale i «Angst» i «Update» s kojima je otvorio koncert, pa «Slawenskaya» i «Jungle Blues» koji je dao prostora ritam sekciji ostvariti neviđen groove, a obrada «Maiden Voyage» Herbiea Hanncocka bijaše vrlo dojmljiva (do mene je sjedio moj sin koji je više pop-rock dječarac, ali došapnuo je kako je ova izvedba Hancocka fenomenalna)…slijede zasluženi pozivi na bis (Stingova «Fragile» je poetično zvučala – iskreno rečeno, Matija joj je dao vrlo zanimljivo jazz ruho; Sting baš i nije moja šalica čaja, ali u Matijinoj izvedbi je već vrlo pitak)… i na kraju jedan poetičan zagrebački roundmidnigthovski odlazak u noć…

Sjajno je da je Dedić «dobio» američke glazbenike za još nekoliko koncerata koje će ovih dana ostvariti u Hrvatskoj, tako da će Bjelovar, Čakovec i Koprivnica moći uživati u ovoj izvedbi.

Nastavak Proljetne revije slijedi, a sudionici će se morati potruditi dosegnuti visoki standard koji je Matija Dedić ove večeri postavio.

mdtrio2

Ček dis aut