Terence Blanchard Quintet


terence-blanchard-pressphoto06-3000x2038Završetak all-star 5. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVALA u subotu 07. studenog pripasti će Terence Blanchard Quintetu, koji će nastupiti u kinu Studentskog Centra u 19,30.

Trubač i aranžer Terence Blanchard u Zagrebu će nastupiti nakon što je objavio album A Tale of Good’s Will (A Requiem for Katrina), za koji je dobio Grammy u kategoriji najboljeg albuma velikog jazz ansambla. U međuvremenu je objavljen također Grammyjem nagrađeni nastup uživo s naslovom Live at the 2007 Monterey Jazz Festival.
Iako je sa prijateljem iz mladosti Wyntonom Marsalisom, u mladosti trubu učio svirati na ljetnim jazz seminarima, glazbalu se ozbiljnije posvetio tek početkom osamdesetih, u kojima bilježi i prvi značajniji angažman u orkestru Lionela Hamptona. Nakon toga, prijatelj Wynton preporučuje Blancharda da zauzme njegovo mjesto trubača u Jazz Messengersima Arta Blakeya s kojim je ne samo nastupao, nego u jednom razdoblju tokom 80-ih godina bio i umjetnički ravnatelj ovog legendarnog sastava. Po svemu sudeći, tada je ispekao zanat i stekao iskustvo koje ga je danas pretvorilo u jednog od najsvestranijih jazzista današnjice.

Blakey je uvijek služio kao lansirna rampa za nadarene mlade muzičare: i Blancharda je ta suradnja lansirala u vrh jazza, donijela mu iznimnu popularnost i potrebno iskustvo da nastavi uspješnu samostalnu karijeru jednog od danas najsvestranijih jazzista . Nakon prestanka suradnje s Blakeyem s alt saksofonistom Donaldom Harrisonom stvara grupu koja nastavlja istim tragom.
Iako je najpoznatiji kao nastavljač tradicije hard-bop-a, Blanchard je u stvarnosti vrlo raznovrstan izvođač. Koristi cijelu paletu utjecaja; od već spomenutog hard-bopa, funka, fusiona, reggaea, afričke i južnoameričke glazbe i flamenka pa sve do suvremene ozbiljne glazbe. Pritom svojevrsna eklektičnost nimalo ne umanjuje snagu doživljaja i umjetničkog izričaja, jer mu osim referenci na muzičke velikane iz prošlosti omogućuje da bude i popuno „uronjen“ u suvremenost, što čini njegovu muziku životnom.

Cijenjen je kao improvizator i skladatelj, ali i kao jedan od najproduktivnijih autora filmske glazbe. Osim što je komponirao za filmove raznih režisera, u nekoliko se filmova pojavljuje u ulozi trubača. S režiserom Spike Lee-jem razvio je poseban odnos : nakon što je sudjelovao u snimanjima njegovih filmova “Do The Right Thing” i ”Mo’ Better Blues” slavni ga je redatelj – fanatik NBA košarke – angažirao kao skladatelja glazbe za njegov film ”Jungle Fever”, te sve filmove koje je radio poslije: ”Clockers”, ”Malcolm X”, ”Summer of Sam”, “25th Hour”, “Inside man”, ”4 Little Girls”.
Godine 2006. napisao je glazbu za Leejev četverosatni dokumentarni film Hurricane Katrina. , a u filmu je sudjelovao i kao govornik koji je pratio svoju majku na povratku u njezin potpuno uništen dom.
Često se citira njegov stav prema glazbi: “Zabavno je snimati filmsku glazbu, ali ništa se ne može mjeriti s osjećajem da si jazz glazbenik koji svira u klubovima i na koncertima.” Nadajmo se da će slično osjećati i na koncertu u Zagrebu, na kojem će ga pratiti Fabian Almazan na klaviru, Kendrick Scott na bubnjevima, Michael Olatuja na basu i Brice Winston na saksofonu.

napisao: Dinko Prpić
fotografija: Carol Friedman