Najkultniji bend svih vremena, The Residents, dolazi u Močvaru

residentsČETVRTAK 04.02.2016. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:30

Tokom sedamdesetih, sve do nastanka novog talasa, muzičkom scenom su dominirale “zvezde” koje su malne proglašavane za božanstva. Pojava čudaka koji su više voleli da ostanu anonimni bila je osveženje i olakšanje! (Aleksandar Zograf: “The Residents i ja”)

Njihov je utjecaj bio u tome što su postojali. Ohrabrenje nije bilo u tolikoj mjeri glazbeno, koliko u činjenici stvaranja toliko originalnih ostvarenja. Mogli ste to prihvatiti kao:”Moguće se otkačiti u tolikoj mjeri, moguće je stvarati i na takvoj razini. Netko to radi na svoj način, pa onda mogu i ja raditi na svoj.” (David Byrne/Talking Heads)

Ured Močvare trese groznica ispunjena ogromnim uzbuđenjem, jer smo upravo potvrdili gostovanje jednog od najvažnijih i najkultnijih bendova svih vremena – genijalnih The Residents, čiji nastup u Močvari već sada možemo smatrati kulturnim događajem godine.

Najpoznatiji nepoznati bend na svijetu ili najveći marginalci rock glazbe, ovaj glazbeno umjetnički kolektiv više od 40 godina oduševljava fanove širom svijeta – ali nitko i dalje ne zna tko su zapravo The Residents i tko se krije ispod maski pod kojima nastupaju. Čak i ako niste sigurni o kome se radi – njihov zaštitni identitet – “eyeball” maske i crna odijela, sigurno ste zapamtili. Takva sjajna dekonstrukcija kulta ličnosti svojstvenog svijetu pop glazbe prisiljava slušatelja da se koncentrira isključivo na glazbu i sadržaj. Djelujući mimo uobičajenih pop kulturnih kanona i van okvira glazbene industrije (iako se stalno poigravajući s njima), The Residents su oduvijek sve radili na svoj način – od potpune umjetničke slobode do izdavanja na svojoj izdavačkoj kući Ralph Records te su tako desetljećima mnogima davali poticaj za kreativnost i prevagu umjetničke neovisnosti nad slavom.

The Residents su osnovani 1969. godine u San Franciscu, a prvi album “Meet The Residents” objavili su 1974. godine. Parafraza albuma “Meet The Beatles” bila je samo nagovještaj humora i sarkazma kojim će se The Residents cijelim tijekom svoje karijere odnositi prema pop kulturi, bivajući pritom svojevrsnim glazbenim pandanom legendarnih Monty Pythonovaca.

Nakon više od 60 snimljenih albuma jedinstvene i doista unikatne glazbe, The Residents se svakako uzimaju za prethodnike različitih glazbenih žanrova kao što su punk, elektronika, techno, lounge, world music… Spadaju u krug najutjecajnijih bendova, ali koji su u smislu šire popularnosti ostali u sjeni onih čiji su rad inspirirali, a radi se o iznimno širokom rasponu bendova, da spomenemo samo neke – Devo, Primus, Talking Heads, Ween, Mr. Bungle, They Migt Be Giants, Animal Collective, Yello, Art of Noise, Tuxedomoon, Public Image Ltd, Health,…

Uz jedinstvenu glazbu i nemilosrdni humor kroz koji The Residents propuštaju današnju kulturu, njihova su odlika i nesvakidašnji live nastupi – prave multimedijalne predstave koje redovito prate nevjerojatne i uvrnute scenografije. Uz načelo anonimnosti, The Residents imaju još jedno pravilo operiranja kao bend – nikada nisu dali niti jedan intervju. Tek rijetke informacije o bendu ponekad bi novinarima odao njihov manager Hardy Fox.

Na turneji unutar koje posjećuju i Zagreb, The Residents promoviraju svoj posljednji album “Shadowland“, koji je ujedno i treći dio “Randy, Chuck & Bob” trilogije. Paralelno s objavljivanjem albuma “Shadowland“, u svjetsku kino distribuciju pušten je film “Theory Of Obscurity: A Film About The Residents” koji se bavi dugogodišnjom karijerom, fenomenom, ali i misterijom The Residentsa. U filmu se, između ostalih, pojavljuje i Matt Groening, autor legendarnih The Simpsonsa i dugogodišnji fan, a navodno (i možda) i sami članovi benda, u što naravno nitko nije siguran.

Iako Nova godina još nije blizu, uz nedavno najavljene Tortoise, a sada i jedinstvene The Residents, izvjesno je da u Močvari slijedi još jedna izuzetna koncertna sezona.

www.residents.com
www.facebook.com/TheOfficialResidents

The Residents – Shadowland (2015) [FULL ALBUM]
https://www.youtube.com/watch?v=Z7uKzoWlPPw

Theory of Obscurity: a film about The Residents – Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=Ov5EqmOeuPY

Matt Groening’s True Story of The Residents
https://www.youtube.com/watch?v=fljtOGU4J7o

Ček dis aut