Novi Odmetnici u Začaranoj Močvari

Oglas

Na drugom koncertu nove, šeste sezone Začarane Močvare predstaviti će se jedni od najistaknutijih članova kolektiva Novih Odmetnika.

Novi Odmetnici (New Outlaws) je neformalna družina u kojoj rade i surađuju autori, kantautori i bendovi mlađe generacije, srodnih poetskih i glazbenih naklonosti, s prostora nekadašnje Jugoslavije. Povezali su se putem društvenih internet mreža, a potom su počeli blisko surađivati, putovati i zajedno nastupati. U kolektivu Novih Odmetnika nalaze se autori iz Srbije (grupa Prkos DrumskiIzmena vremena, te Milan Korać), Crne Gore (Isidora Milivojević), Hrvatske (Roberto Vodanović – ČoporNina RomićIvan ŠkrabeNevjerni Tomo, te grupa Olovni Ples) i Slovenije (Katarina Juvančič & Dejan Lapanja).

2015. Miloš Zubac je napisao i izdao knjigu “Rezervna kultura” koja je glazbena kronika i govori o novom kantautorskom pokretu u regiji, o Novim Odmetnicima. To je priča o jednom velikom prijateljstvu koje nije marilo za politička jednoumlja, to je priča o potrazi za slobodom, priča o ljubavi, i na kraju, dirljiva posveta jednom izgubljenom prijatelju. Preuzmi knjigu.

Ovo će biti prvo glazbeno okupljanje u Zagrebu i jedna iznimna večer gdje ćemo imati priliku čuti nova izdanja Katarine Juvančić uz pratnju Dejana Lapanje, kao i novi album Miloša Zubca i Nevjernog Tome.

KATARINA JUVANČIČ (Slovenija) & DEJAN LAPANJA (Slovenija)
Web: katarina-dejan.com

Slovensku kantautoricu smo već imali priliku slušati prije četiri godine u Močvari, a ovaj put nam dolazi predstaviti svoj zadnji album “Vmesje” izdan početkom 2017. godine. Katarina nastupa s Dejanom Lapanjom, glazbenim i životnim suputnikom, izvanserijskim gitaristom, članom nekoliko poznatih slovenskih bendova, između ostalih i Vasko Atanasovski TriaKatarina i Dejan na slovenskoj sceni su se prvi puta pojavili 2009. sa snažnom folk rock pjesmom Uej uej (Magdalenca). Glazba koju izvode je prožeta folk i etno elementima, ima veliku inspiraciju u tradiciji kao i u rocku, no ono što ju najviše karakterizira jest angažiranost, te duboke, neustrašive i snažne poruke. Katarinina lirika poziva na buđenje. Buđenje hrabre žene koja leži u svima nama. Predstavlja nam ženu koja nije mučenica. Snažna je, neustrašiva, znatiželjna i plodna. Mudra. Životna. Kreativna. Slobodna.

Prvi album “Sevilke” koji je izašao 2012. koji ih je odveo do Škotske i Irske, gdje su svirali na Integration/Acoustic Music Festivalu u Tallaghtu. Drugi album, “Hope’s Beautiful Daughters” je na engleskom jeziku, i predstavlja jedan dublji istraživački Katarinin rad kao antropologinje, novinarke i glazbenice, kroz 17 pjesama, priča o snažnim ženama. Tu se nalaze pjesme o Fridi KahloRosi LuxemburgIreni Sendler i drugima.

“Vmesje”, zadnji album, izašao je prvog dana ove godine i ovo će biti premijerni nastup u Hrvatskoj. Do sada su nastupali, osim u regiji, u Škotskoj, Irskoj, Engleskoj, Indiji i Sri Lanki.

NEVJERNI TOMO (Zagreb) & MILOŠ ZUBAC (Srbija)
Web: Bandcamp

Miloš Zubac i Nevjerni Tomo su dva kantautora koji su 2016.godine udružili kreativne energije i izrodili album “Male pesme za Draganu”. Stihovi koje je Milošev otac, novosadski pjesnik Pero Zubac, posvetio svojoj preminuloj supruzi Dragani, bili su tekstualna podloga ovoj glazbenoj suradnji. Tijekom godine dana, pjesme su nastajale internetskom prepiskom. Miloš je Tomi slao skice a Tomo ih je uobličio u aranžiranu glazbenu podlogu. Miloš je vokale snimao u studiju Milana Koraća u Novom Sadu, dok je Tomo svoj doprinos dao iz svog kućnog studija u Zagrebu.

Miloš Zubac je književnik, kantautor i glazbenik iz Novog Sada. Doktorirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik. Osnovao je grupu Prkos Drumski na početku 21. stoljeća.

Pokretač je regionalnog festivala autorske glazbe “Poezika” koji je dobio svoj naziv po njegovoj zbirci pjesama. Također, jedan je od pokretača weba za digitalnu humanistiku Kulturni Heroj. Njegove stihove uglazbili su i pjevali mnogi: Prkos DrumskiMilan KoraćNas dvaOlovni PlesNevjerni Tomo(Izmenavremena)Mor Krom Kinski IIIČoporBeleške Uroša PajićaSPEKTAKL kvartetHuman SamiiLightfireMala FeaNemanja Nešić. Prvi je dobitnik nagrade Strune od svetla, za poseban doprinos afirmaciji pesničke riječi u rock i blues glazbi. Član je regionalnog glazbenog kolektiva Novi Odmetnici. Oženjen je Draganom, zajedno imaju dvije kćeri, Milenu i Mej.

Nevjerni Tomo je glazbeno ime iza kojeg se krije Tomislav Zorić, nekadašnji pjevač i gitarist u (prerano) utihnulom bendu Olovni Ples. U pauzama od matičnog benda, povlačio se u osamu, inspirirao se stihovima najvećih pjesnika naših prostora i 2010. godine izdao svoj prvi samostalni album “Pogled s drugog brijega”. Već tada smo znali da smo bogatiji za jednog vrsnog interpretatora, kompozitora, aranžera i izvođača. Slušajući stihove Miroslava AntićaFrana GalovićaĐure SudeteGustava Krkleca isprepletene u Tominoj gitari u vokalu, uspijeva nas uvjeriti da su pjesme njegove. To može rijetko tko. Tomo je uspio. U idućim godinama izdaje albume; “Koteški blues” (2012.), “Sudetin blues” (2015.) i uspijeva ostvariti dvije izuzetne suradnje u 2017. godini s kolegama kantautorima, pa tako s Milošem Zubcemizdaje album “Male pesme za Draganu”, a s Robertom Vodanovićem Čoporom izdaje zajednički “Sve osim danas daleka je budućnost”.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Ček dis aut