Otkriveni detalji ovogodišnjeg Sziget Festivala

Outcast
Outcast

Godišnja konferencija za novinare Sziget festivala u Budimpešti održana je 14. travnja u poznatom “A38 Ship“, a otkriveni su novi aktualni planovi o festivalskom programu kao i mjesto održavanja. Organizatori su također otkrili pet nova imena za u programu festivala: Outkast, Manic Street Preachers, The 1975, Madeon i R3hab pridružiti će se već najavljenim zvijezdama koji uključuju Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore, Imagine Dragons, Bastille, Skrillex, Placebo, Lilly Alen i The Kooks.

Za kraj programa najavljen je Calvin Harris, a sada je i službeno potvrđeno da će  program festivala otvoriti Deadmau5. Za one koji to još ne znaju Sziget festival održava se od 11. do 18. kolovoza, a kao i svake godine do sada organizatori posjetiteljima garantiraju dnevno-noćni party i odmor života!

Sziget je zamišljen kao posebno mjesto gdje se susreću i međusobno upoznaju ljudi. Od svog prvog izdanja festival je pokušao živjeti za ovu misiju, pružajući aktivnosti i većim i manjim skupinama u isto vrijeme. Novo mjesto, Campfire Stage također je namijenjen za istu svrhu, a pruža priliku da amateri kao i profesionalni glazbenici razmjene iskustvo, te – ako je to njihov osobni izbor i inspiracija – zajedno izvedu neke nove akustične pjesme “uz veliku vatru“! Campfire Stage je način na koji Sziget festival odaje počast legendarnom Woodstock festivalu – odnosno “festivalu svih festivala“ koji se održao prije 45 godina u Americi.

Sziget Community Garden će biti još jedno mjesto za “svježe i novo“ (i to ne samo za Sziget već i za opću globalnu festivalsku scenu) koje na osebujan način pozdravlja slobodoumne posjetitelje pružajući uvid u svijet gradskih vrtova.

Sziget Beach je instant hit iz 2013, a ekipa koja ga organizira je sretna što će se ovo chill – out mjesto ponoviti i ove godine. Ako govorimo o mjestima posebnih zajednica na Otoku slobode svakako treba spomenuti Ruin Pubs Quarter koji slovi kao jedan od najoriginalnijih barova u Budimpešti.

Osim odavanja počasti Woodstock festivalu, druga godišnjica kao i događaj vežan za Sziget 2014 je i pad Berlinskog zida koji se odigrao prije točno 25 godina. Suradnja s Berlinskom umjetničkom scenom je i 100 metara dugačak zid ukrašen od strane uličnih umjetnika kao i samih posjetitelja Sziget festivala, a sve sa ciljem da se što bolje upamti ovaj veliki čin slobode.

Još jedna od spektakularnih promjena je uvođenje World Village, koncertno – zabavnog prostora gdje je koncentracija velikih grupa svijetske glazbene scene ali isto tako i tzv. “Roma hosting“ kao i tzv.“Afro – Latin“ i „Hungaricum“. Ovo je mjesto gdje se susreće svijetska baština pružajući tako posjetitelju iznimno globalno iskustvo, a sličan program i kvalitativne vrijednosti više nisu rascjepkane i/ili odvojene na više manjih prostora. Biti će to čarobno glazbeno putovanje s grupama iz Malija, Konga, Argentine, Izraela , Kanade, itd. Uz navedeno – World Village svakako je spreman natjecati se s najvećim pozornicama festivala i u smislu popularnosti!

Sve veći i obojeniji postaje i koncept novog Europe Stage, spajanjem bivšeg Mambo, Holland i Hungary, a cilj mu je pružanje istinskog tzv.“ European alternative“ doživljaja… Ovo će sigurno biti pravo mjesto za pronalaženje novih europskih talenata koji su već donekle znani u vlastitoj državi, ali su još uvijek u potrazi za proboj na međunarodnoj glazbenoj sceni. Ovogodišnji Europe Stage također će poslužiti kao važno mjesto za predstavljanje Berlinske glazbene scene, ali i talijanskih, nizozemskih, španjolskih kao i mnogih drugih grupa iz starog kontinenta. Isto tako bi bilo poželjno da provjerite Youropen Talent Festival kojemu je također domaćin Europa Stage (na tzv.“Dane 0“ i “Dan -1“), a što je u stvari predstavljanje pobjednika natječaja talenata iz više od 14 zemalja.

Ljubitelji bluesa i irske glazbe također će naći svoje favorite na jednoj pozornici, s dnevnim tematskim žanrovima. I to je vrlo važno spomenuti da je ovogodišnji Blues and Irish Stage također služi kao mjesto za pamćenje nedavno preminulom, poznatom mađarskom blues glazbeniku Andor Olahu.

Ulaznice po povoljnijoj cijeni u tzv.“Advance 1. kolu“ dostupne su još do kraja mjeseca.
Sziget WebShop
Eventim.hr

Događanja oko festivala na Facebooku možete pratiti na Sziget Croatia i Sziget Festival Official.

Ček dis aut