Film o nastupu Iron Maidena u opkoljenom Sarajevu kreće u kina

Na službenoj stranici metal benda Iron Maiden objavljeno je da film Tarika Hodžića “Scream for me Sarajevo” kreće na svjetsku turneju. 

“Scream For Me Sarajevo”, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od boljih dokumentarnih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden – Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Film je prije dvije godine doživio svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu i od tada oduševljava publiku na festivalskim programima. No, bosanskohercegovačka produkcijska kuća Prime Time potpisala je ugovor sa engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment – Universal o preuzimanju svjetske distribucije filma. Datumi i lokacije projekcija biti će objavljivane na dnevnoj bazi, a distribucija započinje 17. travnja. S obzirom da će  Iron Maiden još jednom u 2018. novom turnejom poharati arene i festivale diljem svijeta, uključujući i zagrebačku Arenu 24. srpnja, ne sumnjamo da bi ovo bio fantastičan uvod u najavljeni koncert tokom narednih mjeseci iščekivanja.

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

U svojoj knjizi “What Does This Button Do?”, Dickinson je o nastupu u opkoljenom Sarajevu napisao:

Nismo bili zaštićeni, nije postojao plan i metci su bili pravi, ali jebi ga, otišli smo svejedno… Nastup je bio nenadmašan, intenzivan i vjerojatno najveći show u svijetu u datom trenutku i za publiku i za nas. Da to svijet ne zna, nismo marili. Ovaj nastup promijenio je moj pogleda na život, smrt i druga ljudska bića“.