Glazbeno-filmski Kratki utorak predstavlja Kućne filmove Vukice Đilas uz živu pratnju LP Dua

vukica đilas home movies

Program Kratki utorak 17. svibnja, u 20 h, u kinu Tuškanac u Zagrebu prikazuje glazbeno-filmsku slasticu, izbor iz kućnih 8mm filmova beogradske umjetnice Vukice Đilas koji je sastavio Slobodan Šijan, uz glazbenu pratnju uživo avangardnog pijanističkog LP Dua.

Kći Milovana Đilasa, Vukica Đilas (1948. – 2001.) bila je jedna od istaknutih protagonistica umjetničkog života Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bavila se fotografijom, slikarstvom, pisanjem i prevođenjem, ali što je za ovu priču još važnije, dobar dio toga vremena živjela je s nedavno preminulim Brankom Vučićevićem, publicistom, prevoditeljem, filmskim kritičarom i (su)scenaristom nekih od najvažnijih jugoslavenskih igranih filmova, pogotovo iz doba crnog vala („Rani radovi“, „Nevinost bez zaštite“, „Splav meduze“, „Slike iz života udarnika“…). Čak dvadeset godina, od 1970. do 1990., s 8mm kamerom snimala je svoje ‘dnevnike’, koristeći eksperimentalnu metodu gurua američkog underground filma Jonasa Mekasa, po kojoj možete snimati sve oko vas, ali nikad više od nekoliko dijelova sekunde.

Na taj način stvara se svojevrsni filmski tok svijesti, nalik brzom premotavanju filma. Taj iznimno zanimljiv period Vukičinog života montažnim procesom za koji se pobrinuo Slobodan Šijan (inače, on je i spasio materijal iz zaborava) sažet je u 50 minuta filma, koji predstavlja fascinantnu fresku intelektualnog Beograda tog vremena (osim uobičajenih sumnjivaca Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Tomislava Gotovca i Karpa Godine, u filmu se pojavljuju i John Cage, Marina Abramović, Joseph Beuys i drugi).

lp-duoFilm će živom glazbenom izvedbom pratiti beogradski pijanistički LP Duo, inače redovni gosti Muzičkog Biennala Zagreb, koji su prvi put svirali uz Vukica Đilas Home Movies na otvaranju lanjskog izdanja festivala Alternative u Beogradu. Osim LP Dua Kratki će utorak ugostiti i jednog od aktera filma, Karpa Godinu, koji će u razgovoru s kuratorom programa Ivanom Ramljakom dati dodatni kontekst projekciji.

LP Duo koji čine Sonja Lončar (poznata i kao članica beogradskih Jarbola) i Andrija Pavlović jedan su od najpoznatijih evropskih sastava koji izvodi komornu glazbu. Oni već više od deset godina eksperimentiraju s beskonačnim mogućnostima koje pruža sviranje na dva klavira, usput razvijajući nove pristupe suvremenoj klasičnoj glazbi, kombinirajući eleganciju ‘stare’ klasike, slobodu jazza i snagu rock’n’rolla. Dosad su održali više od 200 koncerata diljem Europe i SAD-a (između ostaloga i u Carnegie Hallu u New Yorku) i osvojili preko 40 nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima (2008. na najvećem svjetskom pijanističkom natjecanju u Miamiju ušli su među osam najboljih dua svijeta). Par puta nastupili su i na Muzičkom Biennaleu u Zagrebu gdje su između ostaloga izveli i djelo „Dernek“ Ive Josipovića. Objavili su i nekoliko CD-a, s vlastitim i tuđim skladbama.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad iz Beograda i Art-kinom Croatia iz Rijeke. Filmovi se prikazuju digitalno, nemaju dijaloge, a ulaz na program je 10 kn.

Raspored:
20:00 Vukica Đilas Home Movies, režija: Vukica Đilas, montaža: Slobodan Šijan, glazba uživo: LP Duo, 1970.-1990., HD file, 50 minuta