HiQulus iz Novog Sada predstavio album prvijenac

HiQulus

Novosadski bend HiQulus, krajem travnja predstavio je u klubu “The Quarter” svoj studijski prvijenac pod naslovom “UniQue”. Album je najavljen u ožujku prvim singlom “Test of Time” koji je dao naslutiti u kojem smjeru je bend krenuo.

“”UniQue” zaokružuje rad benda od njegovog osnivanja do danas i to putovanje je bilo prilično jedinstveno i specifično. Uz razne nedaće i nepredviđene okolnosti, bend je sazreo i zvuk se definisao, iako se kroz bend i dalje provlači ono ka čemu je usmeren i ka čemu će uvek da stremi: neprestana preispitivanja i varijacije, višesmislenost u najfinijem smislu.” izjavio je bend.

HiQulus je prije samo četiri godine nastao na temeljima Incubus tribute banda filtrirajući elemente glazbenih ukusa žanrovski potpuno neusuglašenih članova. Ispreplićući funk, hardcore, progressive, crossover i mainstream bilo je u startu apsolutno jasno da će bend u svakom momentu težiti ekperimentiranju.

“Dakle, HiQulus je po svojoj definiciji održiv u neodrživosti i kao i do sad, neće postojati određeni kalup po kom će se muzika praviti. Svoju muziku, bez lažne skromnosti, smatramo jedinstvenom i nesvakidašnjom. Ne pratimo trendove niti udovoljavamo masi. Naravno, taj pristup muzici ima svoje prednosti i mane; naša muzika nije laka za slušanje i nije ‘zicer’ te se na prvi dodir i ne pamti dobar deo materijala, ali svako ko nas je slušao uživo se često pitao (kako ste i sami nedavno naveli u svojoj rubrici) gde smo bili do sad. HiQulus se konzumira sa velikom pažnjom i razumeva kroz vreme. Zaista je neophodno da prođe određeni period kako bi, ono što mi radimo, kod slušaoca izazvalo povratnu reakciju. Želimo da nas svako oseti i razume na svoj način. Želimo da svako stvori svoju vizuelizaciju dok sluša naše priče i na kraju krajeva, da nas dopuni jer za to prostor uvek postoji.”

HiQulus2Autorski na scenu HiQulus stupaju na kompilaciji “Free demo weekend vol. 2” u organizaciji studija CES u Novom Sadu pjesmom “Water above”, da bi nakon brojčanog i kreativnog prestrojavanja uz odgovarajuću kemiju snimili pjesme “Hunger & lust“, “Sunday morning came slow” i “Water above” koje su objedinili na prvom EP-u “Water above” sredinom lipnja 2013. Izlazak prvog studijskog albuma “UniQue“ donosi svojevrsnu genezu HiQulusa od samog početka autorskog rada do danas i otkriva poigravanje s progressive i elektro elementima uz mnoštvo simbolike koje bend objedinjuje u, kako su sami izjavili, “koncept ambiguousnessa”.

“Svako kome je stalo do svoje muzike nikada nije u potpunosti zadovoljan onim što je snimio pa tako nismo ni mi. Uvek je nešto moglo bolje, savršenije. Bez obzira na to, mi smo došli do tačke kada možemo da tvrdimo kako smo apsolutno ponosni na ono što smo uradili i sada naše priče konačno možemo da podelimo sa svima. Kome se svidi – fantastično. Kome se ne svidi – divno! Album nije ni pravljen sa težnjom da se svima svidi i tom politikom ćemo se uvek voditi. Album je sniman u novosadskom studiju ‘Road’ kod Dragana Alimpijevića Pika koji je zaslužan za mix i mastering. S obzirom na to da je Pik naš višegodišnji drugar i jedan od najvećih profesionalaca u zemlji, posao je odrađen i bolje nego što smo se nadali i zvukom koji smo dobili na kraju zaista možemo da pariramo mnogima u alternativnom svetu muzike.”

Objavu albuma popratiti će i objava već najavljivanog službenog spota za pjesmu “Applied nonsense” kao prvog video singla sa albuma, stoga možemo čekivati da je ovo tek početak udarnog ritma ovog mladog novosadskog benda za ovu godinu.