Ivanka Mazurkijević: “Glazba je osnova na kojoj funkcioniramo bez greške”

Prepoznatljiva po svom osebujnom stilu i nježnom, vedrom stavu koji je protkan kroz njezin rad, Ivanka Mazurkijević ističe se na hrvatskoj glazbenoj sceni kao jedna od rijetkih istinskih umjetnica koja se svojom originalnošću i darovitošću izdigla daleko iznad domaćeg glazbenog prosjeka. Ova glazbenica, skladateljica i povremena glumica najpoznatija je kao pjevačica grupe Stampedo, a posljednje vrijeme zabljesnula je kao YvaneSky u multimedijskom glazbeno-scenskom projektu koji autorski potpisuje uz glazbenog kolegu i životnog partnera, Damira Martinovića – Mrleta.

U kratkom razgovoru na pragu druge epizode Antivalentinova u Domu sportova otkrila nam je nešto o ljubavi, svojim glazbenim putovanjima i planovima trendovski neposlušnog i nadasve veselog benda Stampedo.

Stampedo je najavljen kao predigra Psihomodo Popu i Letu 3 na koncertu Antivalentinovo 2 ovu subotu i zaista, vaša zarazna energija energija dovoljna je da odradi pola posla i zagrije publiku ovog mini rock festivala. Naglasak je uvijek na ljubavi prema onome što radite.

Ivanka: Zbilja se nadam “nekolicini” u 20 sati jer su te satnice po Domovima sportova “sportske” 🙂 ! Mi se strašno veselimo jer nam je apsolutno jasno da smo u sjajnom društvu i da će biti tulum kao i prošle godine!

Foto: Ivanka Mazurkijević, privatni album

Kad smo već kod ljubavi, za Story si jednom prilikom izjavila da voliš snažne i drske osobnosti. Je li te to privuklo kod Mrleta?

Ivanka: Da. Kad sam ga vidjela mislila sam: “Ma, nije valjda da će život njega izabrati …?!?!” Toliko o bačenim godinama intelektualiziranja sa prijateljicama iz šupljeg u prazno po Cvjetnjaku i Europi. Ako neka cura čita ovo … Opusti se i uživaj, život nema veze s ničim :).

Osim u privatnom životu, ti i Mrle iznimno uspješno surađujete u glazbenim vodama, što potvrđuje i hvaljen album ‘Colors’ koji ćete nakon Antivalentinova predstaviti u Vintage Industrial Baru, 24. veljače. Na njemu se nalaze pjesme koje ste radili za predstave i filmove, a njime je predstavljen jedan osebujan, introspektivni svijet. Reci nam nešto više o tom svijetu boja?

Ivanka: Nevjerojatno je to putovanje. Glazba je osnova na kojoj funkcioniramo bez greške. I od prve. Sve pjesme koje sam “smislila” na Mrletovu i obratno su nastale odmah i od prve, takoreći. Tu nema mjesta našoj privatnoj ili profesionalnoj zafrkanciji upućenoj društvu koji se bori biti slobodno, a s druge strane s tim slobodama ne zna živjeti. Barem ne strastveno.

Glazba koju radimo je izašla iz zrelosti i takva se ne boji prezentirati u svim svojim strahovima i bučnostima. Meni, više nego Mrletu još uvijek treba vremena da se oslobodim nekih okova u glavi za koje iskreno još uvijek ne znam koga treba okriviti.

Kao Mr.Lee & IvaneSky uspjevate li ostati samo dva glazbenika ili je ipak u glazbeni moment isprepleteno i životno partnerstvo?

Ivanka: Teško je živjeti i raditi zajedno. To su konstantna gledanja u tanjur. Kad misliš početi raditi? Jesi poslala mail? Nema radnog vremena i radno vrijeme stalno traje. No, beneficije su da se možemo dići i leći kad hoćemo. Ili, spojiti jedno u drugo :).

Foto: Romano Grozić

Uz vas dvoje, na albumu ‘Colors’ sudjeluje još cijeli niz sjajnih glazbenika, no isto tako kroz Stampedo je prošlo na desetke kvalitetnih glazbenika s kojima je ostvarena fantastična sinergija. Da li bi mogla izdvojiti koju glazbenu suradnju da ti je u sjećanju ostavila emotivan i umjetnički pečat?

Ivanka: Ne. Svaki mali kamenčić u oba slučaja je doveo kombinatorike i bogatstva kojeg rijetki bendovi na ovom prostoru mogu zamisliti. Kroz Stampedo je prošlo 30 glazbenika i to ne gosti. S nama su sjedili, podjelili svoju energiju i znanje. Mi smo to sve negdje protkali.

Na višoj razini, osobe koje su me okrenule u određene “bitne” smjerove su Senka Bulić, Paolo Magelli, Mrle i Leda Festini Jensen.

Na vašoj Facebook stranici za oko mi je zapela prekrasna formulacija vaše glazbe – „Stampedo nije riječ … To je osjećaj“. Time ste zapravo podcrtali esenciju glazbenog i umjetničkog izražavanja.

Ivanka: Glazba je poput klupe u parku na kojoj smo imali “susrete”. Prvim tonom počinje putovanje koje te na najrazličitije načina baca poput najkvalitetnijih alkohola i droga. Ne treba ništa. Samo soundtrack i živi.

Da li postoji dovoljno emocije za veselo, sedmo studijsko izdanje?

Ivanka: O, da. Upravo su temelji postavljeni. Putovanje “čačkalice i šljokice” je u postupku.

(Emanuela Tomino / Mixer.hr)