Izložba “DIS-komunikacija” u zagrebačkoj Galeriji “Šira”

Ovu srijedu, 22. ožujka, u 19h u zagrebačkoj Galeriji “Šira” otvara se zajednička izložba Neže Knez i Tome Staniča pod naslovom “DIS-komunikacija”.

Komunikacija, komuniciranje, pregovaranje, razmjena odnosno prenošenje misli – nešto se pri navedenim operacijama gubi, nešto je u prijenosu misli ostalo skriveno. Nezapažen dio označen s DIS –  to je vrsta nemogućnosti, zakinuća ili nesporazuma unutar komunikacije. Sporazumijevanje je možda točniji izraz: ne označava ništa drugo nego dogovor/sporazum unutar komunikacije, gdje se upletene strane donekle prilagođavaju te preoblikuju misli na zajednički nazivnik. Sporazum se pretvara da DIS ne postoji, odnosno pokušava ga na svaki način potisnuti. Potrebno je samo razmisliti koliko se čimbenika mora uskladiti da komunikacija teče ‘normalno’, to jest da nema napetih trenutaka, nerazumijevanja, nezapaženih želja i tišine. Nešto razumijemo – sporazumijevamo se – upravo zato jer se sva komunikacija odvija u određenom prostoru i određeno vrijeme, te ukoliko minimalno zakrenemo  ustaljeni tok komunikacije, prijenos misli postaje neobičan, čudan i nelogičan.

Izložba zajedničkog naslova DIS-komunikacije dovodi u pitanje ustaljenost i automatizme svakodnevnih trenutka sporazumijevanja te pokušava na različite načine prizvati upravo taj zaboravljeni DIS  koji je, makar i na podsvjesnoj razini, uvijek prisutan među nama. Ustaljen način komuniciranja, drugim riječima ‘normalna’  komunikacija je postala predvidljiva te često ne zamijetimo ili ispustimo sve DIS-funkcionalne trenutke na kojima se upravo temelji norma. Bez DIS-a zapravo preskačemo sve zanimljive momente i padamo u apatični automatizam.

Umjetnici na specifičan način (ponekad i humorističan) iz svakodnevne komunikacije izdvajaju određene fragmente cjeline, izlažu ih i preoblikuju, pa oni na taj način zadobivaju vidljivost. Djela pokušavaju kroz prikrivanje, otkrivanje i podvajanje transformirati neke trenutke iz svakodnevnoga života. Tako Tomo Stanič u djelu Repetitions ponavljanjem razglednica-kopija pokušava oživjeti sjećanje na zaboravljenu prošlost – čime zaboravljeno opet postaje prisutno. U radu Memory preservation učinak je suprotan – vidljivo mora ostati nevidljivo kako bismo ga sačuvali kao uspomenu. U radovima Neže Knez glavnu ulogu ima komunikacija “ovdje i sada”, bilo da je to neobična akcija usred livade ili ‘besmisleni’ prijevodi uličnih grafita iz vizualnoga u opipni oblik. Sva djela prožima problem komunikacije, odnosno njezina nemogućnost, DIS-komunikacije koje dotični umjetnici nanovo uspostavljaju te na različite načine istražuju.

Izložbu možete pogledati do 10. 04. 2017., radnim danom od 17-21h te vikendom od 10-20h.