Marko Brecelj u Idriji premijerno prikazuje redateljski debi debakl „Brojanje ujesen“

marko-brecelj
U Mestnoj knjižnici prijestolnice živoga srebra, Idriji, u Sloveniji, u petak, 25. studenoga, u 19h, premijerno će bit prikazan redateljski debi Marka Brecelja, ‘minimalistički dokumentarni mjuzikl’ ‘Brojanje ujesen/Štetje v jeseni’.

Film trajanja 55 min sniman je u Kobaridu, Beigradu, Mariboru, Kopru, Sarajevu, Splitu i Ljubljani, dobrim dijelom i u sklopu prigodnog performansa zvanog „Brecelj snima svoj prvi veći film, prvi put s javnim novcem’.

Posrijedi je, autorovim riječima „dosadna i mjestimice vrlo degutantna audiovizualna tvorevina“, no službeno odobrena za prikazivanje odraslima i djeci bez pratnje roditelja.

maxresdefault Brecelj na premijeru poziva ovako: „Moj debi debakl premijerno na uvid dajemo u Idriji zato što sam u tom mjestu, vjerojatno 1968. ili 1969., s kvartetom Beli črnci zaradio svoj prvi bečki odrezak. Također zato što je tu svojih četvrt stoljeća dočekao omladinski i kulturni radnik Ivan Sedej. Tu se osjećam kao kod kuće zato što smo prije četiri tjedna sklonima uspješno odigrali predstavu u nastajanju ‘Ivanov rođendan/Ivanov rojstni dan’. Dođite i gledajteslušajte na vlastitu odgovornost. Ulaznice se ne naplaćuju, a umjesto izlaznica ću poslije projekcije stajati na izlazu i prikupljati kritike i dobrovoljne priloge.“

Više o događaju i filmu može se pročitati na službenim mrežnim stranicama te na Facebook stranici.

Nije zgorega usput najaviti i sljedeću izvedbu „drame s glazbom i čitanjem/performiranog glazbenog recitala/sociološkog kulturnog eksperimenta“ „Ivanov rođendan“, na bivši Dan Republike, odnosno na obljetnicu Drugoga zasjedanja AVNOJ-a, u utorak, 29. studenog, u 20 h, u KUD-u France Prešeren, u Ljubljani.