Počele su 32. “Gavelline večeri”

Preksinoć su predstavom ‘Ljepotica iz Leenanea’ HNK-a Šibenik otpočele 32. Gavelline večeri koje traju do 21. listopada. 

“Gavelline večeri” u svom ovogodišnjem programu, u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Hrvoja Klobučara, ravnatelja, producentice i glumca GDK Gavella, obuhvaćaju jedanaest  predstava, od čega je deset u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala.

Tijekom jedanaest večeri gledatelji će moći vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Šibenika, Rijeke, Beograda, Splita, Maribora, Virovitice i Zagreba. U obrazloženju odabira stoji: “‘Gavelline večeri’ su, tradicionalno, festival koji gledateljima nudi okupljena najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava – vrhunaca repertoara teatara iz susjednih nam država. Tako je i ove godine, pa su i za 32. ‘Gavelline večeri’ odabrane one predstave naših kazališnih kuća, prisnažene jednom predstavom iz Slovenije, odnosno Srbije, koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.

Pritom valja primijetiti nekoliko obilježja ovogodišnje selekcije. Ponajprije, tu je dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog. Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše sada i ovdje, te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. Na 32. ‘Gavellinim večerima’ tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, kao i Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović, koji su svoje pismo utkali u autorske projekte iznimnih vrijednosti.

Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je ovih naslova, što izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu, kao mogućnosti stvaranja iskrenog, za uvijek nova upisivanja otvorenog dijaloga glumca i gledatelja. Niz izuzetnih uloga niže se kroz ove predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega su 32. ‘Gavelline večeri’ zasigurno i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti, festival bogatstva kazališne igre. A naravno da su tu i klasici. Euripid, Molière i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita, još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestano obnavljajuću privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Frljiću, Torbici i Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato, u starom novo, da nekoć napisanom ponude suvremenu vizuru. U svakom slučaju, uvjereni smo da će publika na 32. ‘Gavellinim večerima’ uživati u odabranim naslovima koji reflektiraju raznovrsnost i dosege protekle kazališne sezone.”

Nakon svake predstave, u atriju kazališta povest će se razgovori sa zainteresiranom publikom o predstavi, a razgovore će voditi dramaturginja Mira Muhoberac i glumci kazališta Gavella između ostalih – Filip Križan, Jelena Miholjević, Martina Čvek, Andrej Dojkić, Bojana Gregorić Vejzović, Siniša Ružić, Dijana Vidušin, Anica Kovačević…

Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih Gavellinih večeri su Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš, koji će donijeti odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi. Pobjednike 32. Gavellinih večeri saznat ćemo u subotu, 21. listopada 2017.

Raspored 32. Gavellinih večeri nalazi se na www.gavella.hr.