Preporuka psihoterapeutkinje | Naučite nove vještine – primjerice, pletenje

Za razliku od uvriježenog mišljenja - i muškarci pletu!

Ilustrativna fotografija: Pixabay

Mixer.hr redovito vam donosi savjete psihoterapeuta i psihologa

Mnogi su od nas zbog pandemije zatočeni u stanovima. Neki imaju i višak vremena, a možda se i dosađuju. Ovo je idealno vrijeme za učiti nove vještine. Jedno od njih je pletenje. Za razliku od uvriježenog mišljenja – i muškarci pletu!

Pletenje je meditativna praksa koja umiruje um, poboljšava koncentraciju, smanjuje razinu stresa i tjeskobe, povećava motoričke sposobnosti, razvija kreativnost, strpljenje i ustrajnost. Tijekom pletenja povećava se razina serotonina pa se osjećamo sretno, zadovoljno i mirno. Raste osjećaj samopouzdanja i kreativnosti. Nije li to upravo ono što trebamo?

„Ovih dana zanimanje za pletenje je golemo. Zaista veliki rast. Gledaju se svi video tutorijali. Od onih kako naučiti plesti do izrada raznih predmeta. Plete se sve i svašta. Paraju se stari džemperi i od njih se rade nove stvari, iako i online trgovine imaju vunu u prodaji. Ima i dosta grupa na društvenim mrežama koje aktiviraju ljude da pletu. Mnogi su pleli kao djeca pa se sad prisjećaju. Svi traže da se zaokupe nečim, samo da ne razmišljaju o koroni. Super aktivnost sada kada smo svi doma!“ govori Marija Bašić, koja se pletenju, ljubavi iz djetinjstva, vratila u odrasloj dobi. U tom trenutku nije znala koju će važnu ulogu pletenje odigrati u njezinom životu.

Mariji je prije otprilike godinu dana, u 42. godini, dijagnosticiran uznapredovali rak debelog crijeva. Uslijedila je operacija i kemoterapija. Marija je u bolnicu sa sobom uvijek nosila vunu, igle ili kukicu. Plela je dok je čekala preglede ili dok je bila hospitalizirana zbog kemoterapije. Odredila bi neki jednostavna uzorak i predala se pletenju.

„Ruke automatski rade već naučene pokrete, otkucaji srca se ujednačuju, misli su fokusirane na finalni proizvod. Shvatila sam što znače objave poput `terapija pletenjem` ili  `pletenjem protiv stresa`, koje sam često viđala po društvenim mrežama “, piše Marija u svojoj priči objavljenoj na web stanici Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same. Marija je sada dobro. Uspješno je nastavila voditi radionice pletenja. Već nekoliko godina vrijedno snima tutorijale na Youtube kanalu, gdje nudi raznovrsne sadržaje za sve – od apsolutnih početnika do virtuoza. Više o pletenju možete saznati i na njezinom portalu https://pletenje.net/.

****

Fotografija: Andrej Hromin

Sandra Karabaić rođena je u Rijeci 1972. godine, gdje i danas živi i radi. Diplomirala
je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Dodatno je završila edukaciju iz Integrativne psihoterapije (Zagreb), jednogodišnji trening (5Ritmova) terapije pokretom i plesom (Švicarska, USA) te dvije godine edukacije iz plesne terapije (Zagreb). Trenutno radi kao socijalni pedagog u školi te psihoterapeut i plesni terapeut u
privatnoj praksi. Prvu zbirku priča „Babuške“ objavila je u travnju 2018. godine u izdanju Centra za kreativno pisanje „CEKAPE“. Ima osmogodišnje iskustvo rada u novinarstvu kao novinarka i urednica. Radila je u svim medijima, ali najviše na televiziji.

***

Moglo bi vas zanimati i: