Splitski Film Noir četiri godine postojanja okrunio albumom “Svemirom kruže glasine”

film noir

Prije dvije godine, u intervjuu s našom Magdalenom Franjčec, splitski akustično alternativni pop rock bend Film Noir izrazio je želju da njihove autorske pjesme nađu svoje mjesto na albumu. Nakon dvije godine, Film Noir dobio je svoj closure.

Snimljen uživo, u studiju HRT Radio Splita, nastavak je suradnje ostvarene tijekom snimanja singla “Iz retrovizora” u ljeto 2014., osvojenog kao nagradu za drugo mjesto na HR Demo Klubu. Stvari su u splitskom studiju očigledno kliknule i pred nama je kompletan album.

film noir2

Bilo nam je bitno da materijal snimimo uživo, tako da ostane zabilježena energija koju imamo, a to smo uspjeli dobiti zahvaljujući dobroj suradnji s ekipom sa radio Splita. Njihov studio je bio idealan za nas, snimali smo u kasnonoćnim terminima kad je studio bio slobodan, u ležernoj atmosferi, kao da smo na probi pa su nam se provukle i neke nesavršenosti koje se događaju na živim svirkama. Što je u principu super. Pjesme su nastajale kroz ove 4 godine, mijenjale su se kako su se mijenjali i neki članovi benda, tako da nam je drago da smo ih napokon zapečatili. Neke su dobile svoj finalni oblik tek u studiju, zahvaljujući gostima, Marinu Ceciću i Branku Dragičeviću.“ izjavio nam je frontmen Hrvoje i dodao: „Ovo nam je prvo zajedničko studijsko iskustvo, a s obzirom da neumorno i dalje radimo na novom materijalu, već se veselimo i sljedećem.“

film noirNjihovo prvo studijsko izdanje “Svemirom kruže glasine” objedinilo je izbor od 12 autorskih pjesama nastalih kroz četiri godine njihovog glazbenog putovanja, a specifičnost zvuka benda ponajviše leži u dominatnoj akustičnoj gitari i višeglasnom pjevanju.

Sve pjesme potpisuje frontmen benda Hrvoje Ljubičić, izuzev pjesme “Sa druge strane”, gdje mu se u pisanju glazbe pridružuje basist benda, Tomislav Primorac. Miks i produkciju ovog studijskog izdanja potpisuje poznati splitski glazbenik i producent, Željko Brodarić Jappa, osim pjesme “Golem” koju potpisuje Branko Dragičević ( Kyundyak Mezhie,Fog Frog Dog, Valentino Bošković) koji gostuje kao gitarist i na pjesmi “Iz retrovizora”. Također, na uvodnoj pjesmi “Ona još spava”, kao gost na saksofonu pojavljuje se Marin Cecić, saksofonist poznatog splitskog benda Justin’s Johnson dok je za umjetničko rješenje naslovnice zaslužna Martha Gallo.

Album “Svemirom kruže glasine” objavljen je 20.kolovoza na bandcampu uz besplatan download.