Tamikrest – glazbena blues oaza u Vintage Industrial Baru

Fotografije: Emanuela Tomino/Mixer.hr

Piše: Ivan Mindum

Nedjelju smo imali priliku provesti u društvu pustinjskih rokera Tamikrest za odličan završetak još jednog sumornog jesenjeg tjedna.

U prostorijama VIB-a dočekala nas je pozitivna atmosfera, što je i bilo očekivano od već dobro proslavljenih blues rock nomada kojima je misija kroz muziku doprijeti do publike i šire, te slaviti mir, zajedništvo i ljubav.

Članovi Tamikresta, većinom porijeklom iz Malija, pokrajine Kidal i istoimenog grada, pod pritiskom građanskog rata koji još uvijek traje, prisiljeni su kao i mnoštvo njihovih sugrađana, napustiti svoja ognjišta te od onda žive u egzilu u Alžiru. Jedna od mnogih, nažalost, tema od kuda crpe svoju inspiraciju, ali za opće dobro, bore se kroz glazbu kao ambasadori mira. Upravo „Tisant an Chatma“, pjesma sa njihovog trećeg albuma „Chatma“ kojom su otvorili zagrebački koncert, služi kao podsjetnik i posveta tuareškim ženama koje su odoljevale svim zloslutnim mukama koje su prolazile kroz izbjeglištvo i udaljenost od svojeg doma. Spomenuta pjesma se nalazi i na live albumu  „Taksera“, što u prijevodu znači slavlje sa glazbom, i pokazuje da se glazbom itekako mogu prebroditi i najcrnji scenariji koje život nanese.

Pustinjski blueseri nastavili su set s pjesmom „Outamachek“ sa prvijenca „Adagh“ uz koju smo nastavili uranjati u plavi umirujući i ritam pustinje.

Trenutno na europskoj turneji promoviraju ovogodišnji album „Kidal“, izdan pod njemačkom indie kućom „Glitterhouse Records“  kao i svi njihovi prijašnji naslovi,  koji je ujedno njihov najrokerskiji album do sada u smislu dinamičnog tempa i korištenja distorziranih gitara. Na albumu sve je zaokruženo jedinstvenim afrobeatom u maniri velikog Fela Kutija koji zagovara zajedništvo. Većina pjesama sa navedenog albuma su skladane u samim bespućima Sahare te smo iz prve ruke zaplovili, i već dobro ugrijani, zaplesali na predstojeće hitove poput „Wainan Adobat“  i „Mawraniha Tartit“. Inspirirani velikanima rocka poput Pink Floyda, Mark Knopflera, Jimija Hendrixa i Bob Marleya, tehnički su odlično ukomponirali sve navedene u vlastiti izražaj, naravno, začinjene elementima tradicionalnih zvukova tuareškog naroda, pa i šire. Sa odličnog trećeg  albuma „Chatma“ čuli smo još i odličnu floydovsku „Assikal“  i dub reaggeom prožetu  „Itous“.

Sredinom koncerta se vođa benda Ousmane spustio među publiku da opipa bilo prisutnih dok je Aghaly, gitarist i udarkaljaš benda, preuzeo svjetlo pozornice ljubavnom pjesmom „War Toyed“ sa albuma „Kidal“.

Kako se bližio kraj koncerta tako je i ritam koncerta uznapredovao, svaka pjesma sve je više slavila afrički blues rock hipnotizirajućim grooveom, a nazočni su se gibali poput dina na saharskom pijesku. Tamikrest su zaredali hitove, ritmički zarazne „Imanin Bas Zihoun“  i Artan n Tinariwen“, a za bis su još jednom očarali prisutne čistokrvnom rock numerom, floydovski psihodeličnom pjesmom „Djanegh Etoumast“ .

S porukom mira i nade završili su zagrebački nastup. Svakako koncert za proživjeti glazbu kao sredstvo za spokoj i uvjerenje da, kako stara francuska poslovica kaže, gdje je glazba tu je i ljubav.

Galeriju pogledajte na našoj Facebook stranici.